Flera personer har attackerats av en knivbeväpnad man i en kyrka i västra Sydney. Foto: David Gray/AFP

Biskop knivhuggen i kyrka i Sydney – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har attackerats av en knivbeväpnad person i en kyrka i västra Sydney under måndagen. En 15-årig pojke har gripits misstänkt för dådet, rapporterar AFP.

Attacken utreds som misstänkt terroristbrott, uppger polisen.

Bland de skadade finns en biskop, som var den som höll i mässan i den assyriska kyrkan när angreppet skedde. Han fick opereras akut och hans tillstånd beskrivs som kritiskt men stabilt.

Mässan – och attacken – direktsändes på nätet, skriver tidningen The Sydney Morning Herald. På videoklipp från direktsändningen syns en svartklädd person med munskydd gå fram mot altaret, höja sin högra arm och hugga upprepade gånger mot biskopen.

Angreppet får skrik och panik att bryta ut bland kyrkobesökarna. Flera tycks ha sprungit fram för att försöka avvärja förövaren.

Utreds som terrorbrott

En 15-årig pojke har gripits misstänkt för dådet, rapporterar AFP.

Under en presskonferens uppger polisen att attacken numera utreds som misstänkt terroristbrott.

– Vi bedömer att det finns element som uppfyller det som kan anses vara religiöst motiverad extremism, säger polischefen Karen Webb.

Gärningspersonen ska enligt henne ha fällt kommentarer till biskopen kopplat till religion. Pojken var känd av polisen sedan tidigare, men inte som extremist.

Andra dådet på kort tid

De fyra skadade, samtliga män i åldrarna 20 till 70, ska inte ha fått livshotande skador.

Kyrkattacken i Sydneyförorten Wakeley sker bara två dagar efter att en knivbeväpnad man dödade sex personer i ett köpcentrum i östra Sydney. Den 40-årige gärningsmannen sköts ihjäl av polis på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.