”Turkiets destabiliserande handlingar i östra Medelhavet är oacceptabla”, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Bistert om Turkiet och Belarus på EU-mötet

Publicerad

Turkiet är inte med i EU, men dominerar ändå när medlemsländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel. Cypern och Grekland vill ha starkare stöd i grälen med grannen i öst. Resultatet kan bli sanktioner mot både Turkiet och Belarus.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) finns inte på plats vid veckans möte, då hans mamma nyligen avlidit och snart ska begravas. I stället får Finlands Sanna Marin tala även för Sveriges räkning, eftersom vikarier inte accepteras vid EU:s toppmöten.

– Det kommer inte att vara några svårigheter för henne. Sverige och Finland ligger mycket nära varandra när det gäller alla de frågor som står på dagordningen, säger EU-minister Hans Dahlgren (S), som finns på plats i toppmöteskorridorerna i Bryssel för att kunna stämma av med sina finländska kollegor.

Löfven: ”Oacceptabla handlingar”

Själva mötet ägnas under torsdagen nästan helt åt utrikespolitiken, framför allt med fokus på Turkiet. EU-landet Cypern har i flera år blivit allt mer ilsket över Turkiets agerande kring den delade ön, där en icke-erkänd turkstöttad utbrytarrepublik huserar längs nordkusten. Inte minst gäller irritationen det turkiska letandet efter olja och gas på vatten som det erkända Cypern ser som sitt.

Nu är det tänkt att EU ska visa samlat stöd för cyprioterna.

– Turkiets destabiliserande handlingar i östra Medelhavet är oacceptabla och förvärrar ett redan spänt läge, sade Löfven i ett framträdande i riksdagens EU-nämnd i onsdags.

Hoppas på grönt ljus för Belarussanktioner

I första hand hoppas EU-länderna få en avspänning till stånd genom samtal. Sannolikt markeras även genom att fler personer och företag som deltagit i den turkiska verksamheten förs upp på EU:s sanktionslista.

– Skulle dialogvägen inte ge resultat, då måste EU stå redo att överväga andra handlingsalternativ, till exempel utökade listningar inom ramen för den existerande sanktionsregimen, sade Löfven.

Hans Dahlgren hoppas på ett ”sammanhållet förhållningssätt” gentemot Turkiet, och därmed även ett genombrott för att få till stånd utökade sanktioner mot Belarus mångårige diktator Alexander Lukasjenko — något som tills vidare blockerats av Cypern, i väntan på diskussionen om Turkiet.

– Lukasjenko är en illegitimt vald president. Det är verkligen hög tid att de här sanktionerna sätts in nu, säger Dahlgren.

Veckans EU-toppmöte

Torsdagens del av mötet inleds kl 15 med ett sedvanligt tal från EU-parlamentets talman David Sassoli. Därefter diskuteras i tur och ordning Kina, Belarus, förgiftningen av Aleksej Navalnyj och kriget i Nagorno-Karabach innan ledarna äter en arbetsmiddag, med Turkiet på menyn. Efteråt väntas en presskonferens med Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen, tidigast kring klockan 21.

På fredagen avhandlas EU:s inre marknad, industripolitik och digitaliseringsfrågor innan mötet avslutas med en kort genomgång av förhandlingarna med Storbritannien om handel, fiske och andra samarbeten efter brexit.

Den sistnämnda frågan väntas sedan dominera när stats- och regeringscheferna håller sitt nästa EU-toppmöte, redan den 15-16 oktober.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.