Den nyligen upptäckta diamant som tros vara den tredje största i världen. Foto: Reuters

Bjässe till diamant hittad i Botswana

Uppdaterad
Publicerad

En diamant som tros vara den tredje största i världen har hittats i Botswana.

Den oslipade mineralen – på 1 098 carat – visades upp för president Mokgweetsi Masisi på onsdagen, två veckor efter det att gruvbolaget Debswana grävde fram den.

– Detta är den största diamant som hittats av Debswana under dess 50-åriga verksamhet, säger företagets tillförordnade vd Lynette Armstrong.

Debswana är samägt av botswanska staten och storkoncernen De Beers och upp till 80 procent av intäkterna från diamantförsäljning ska gå till statskassan. Upptäckten kommer mycket lägligt efter ett pandemiår av vikande diamantförsäljning, säger gruvminister Lefoko Moagi.

Diamanten, som är 73 millimeter lång, 52 millimeter bred och 27 millimeter tjock, har ännu inte namngivits.

Hur mäter man en diamant

Carat med c

Carat är en viktenhet som används för ädelstenar. På svenska används den internationella stavningen med c och förkortas ct. Carat gäller även äkta pärlor.

En carat motsvarar 0,2 gram och har fått sitt namn av Johannesbrödsträdets frukter, vars fröer håller en jämn vikt på 0,2 gram. En carat kan även delas in i 100 points.

Karat med k

Karat, som förkortas k, är ett renhetsmått för rena metall som guld, platina och ädelmetaller.

24 karat motsvarar 100 procent guld.

Pärlor vägs i enheten grain. En grain är 0,25 carat.

Melee används för diamanter som väger mindre än 0,18 carat.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.