Vild isbjörnsmamma med ungar i Alaska. Foto: TT

Björnar söker säkrare isar i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

I takt med klimatförändringarna flyttar isbjörnar till issäkrare trakter mellan Kanada och Grönland, enligt en studie i tidskriften Plos One. Men de förblir hotade. Arktis somrar kan inom några decennier bli i det närmaste isfria.

Studien är gjord med hjälp av dna-prover från nästan 2 800 isbjörnar från Grönland, Kanada, Norge, Ryssland och USA. Proverna visar hur rovdjuren under de senaste generationerna successivt har dragit sig mot Arktiska arkipelagen, ett område öar mellan Kanadas fastland och Grönland.

Området är mer än 1,4 miljoner kvadratkilometer, lite drygt tre gånger så stort som Sverige. Gissningen är att björnarna flyttar dit för att istillgången är säkrare där, nu när isarna på många andra håll runt Nordpolen smälter mer och mer.

Forskarna drar slutsatsen att migrationen har med klimatförändringarna att göra, och därmed väntas fortsätta, skriver Reuters.

Men att området är stort och kallt innebär inte att björnarna är säkra där. Människan är alltmer sugen på storskalig sjöfrakt genom Nordvästpassagen, som snirklar sig genom Arktiska arkipelagen men som tidigare varit nästan ogenomtränglig på grund av is.

Och som det ser ut nu har avisningen ingen ände. Enligt forskarnas prognoser kan Arktis vara i stort sett isfritt i mitten av detta sekel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer