Svenska politiker splittrade om migrationsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Screening vid gränsen, fokus på återvändande och en obligatorisk solidaritetsmekanism. EU-kommissionens olika förslag på en gemensam asylpolitik väcker blandade känslor hos svenska EU-parlamentariker och riksdagsledamöter.

EU-kommissionär Ylva Johansson har förutspått att inget medlemsland kommer att bli helt nöjt med förslaget till ny migrationspolitik. Det är en förutsägelse som tycks stämma, sett till reaktionerna från svenska politiker. 

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, säger att de tagit emot förslaget med viss besvikelse. Hon tycker inte att det som föreslås är tillräckligt för att hjälpa människor på flykt. Mest oroar det snabbspår för migranter som föreslås, där personer som bedöms sakna giltiga asylskäl enklare kan avvisas redan vid EU:s gräns. 

– Det hotar den rättighet som alla människor har att få en rättsäker asylprocess, en prövning om man har rätt till att söka asyl. I stället betonar Ylva Johansson och kommissionen återvändandet, det ligger i deras fokus, och det är djupt problematiskt, säger hon.

SD positivt till gränskontroll 

Samtidigt är det samma förslag som andra politiker lyfter som det mest positiva. 

– Det som är glädjande är att man föreslår en obligatorisk screening av alla inpasserande i EU. Det är nödvändigt för att få kontroll på gränsen och säkerheten för våra medborgare, säger Charlie Weimers, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna. 

Han är däremot kritisk till den utvidgade definitionen av anhöriginvandring, där även syskon ska ingå, samt förslaget att migranter ska kunna placeras i länder där de redan har en anknytning. 

– Det vet vi med Sveriges stora invandring genom årtiondena att en väldigt stor andel av de som skulle kunna hävda anknytning skulle kunna hamna i Sverige.

KD: Kan inte tvinga länder 

Hans Eklind, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, är också kritisk till förslaget att anknytning ska styra fördelningen. Men i stort välkomnar han förslaget och tycker att det innehåller många positiva delar. Den avgörande justeringen är att migrationspolitiken ska bygga på frivillighet säger han.   

– Det är en förutsättning för att paketet ska överleva presskonferensen. Man kan inte tvinga länder att ta emot människor. Här är de nåt på spåren som kan leda till seriösa förhandlingar.  

V: Befarar fler flyktingläger 

Christina Höj Larsén, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, tror inte på att ett frivilligt mottagande inom EU kommer att fungera bra. Hon kallar förslaget “sorgligt”.  

– I en tid där länder vill allt mindre och gör allt för att behandla människor på flykt så illa som möjligt, då har jag svårt att se att man kommer att nå det målet med respekt för mänskliga rättigheter, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.