En prislös meny till kvinnan – men inte till mannen

Uppdaterad
Publicerad

En meny till kvinnan där det inte står vad rätterna kostar och en annan till mannen som mer påminner om en prislista. Så har det av tradition sett ut på bättre restauranger i Italien, där männen förväntas lätta på lädret och stå för notan. Men nu skakas landet av en debatt.

Debatten väcktes av en känd influerare, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

– Hon var på restaurang och blev upprörd över att hon fick en meny utan priser och ifrågasatte varför det förväntades att hon inte skulle kunna betala för sig.

Enligt influeraren är synsättet förlegat då det bygger på antagandet att kvinnor inte kan arbeta för sin försörjning. Men hon har fått mothugg i sin kritik, som väckt starka känslor.

– Många tycker att det traditionella spelet mellan könen håller på att tas bort. Att få bjuda flott är en del av uppvaktningen. Andra tycker att männen ska betala eftersom kvinnor generellt fortfarande tjänar sämre.

Hör SVT:s Italienkorrespondent berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.