Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel behöver lämna Gaza, enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken. Hör hans resonemang i klippet. Foto: CBS

Blinken: Israeliska styrkor borde lämna Gaza

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken riktar i tv-intervjuer med CBS News och NBC hård kritik mot Israels krigföring i Gaza.

Israels metoder har inneburit en "fruktansvärd förlust av oskyldiga civila", samtidigt som de misslyckats med att oskadliggöra Hamasledare, säger Blinken under söndagen.

Terrorstämplade Hamas har återuppstått i delar av Gaza, och de israeliska styrkornas "kraftfulla agerande" i den hårt ansatta gränsstaden Rafah riskerar att resultera i att Israel står med "ett utdraget uppror i bagaget", enligt Blinken.

– Eller, om de lämnar och går ut ur Gaza, vilket vi anser att de bör göra, så kommer det att uppstå ett vakuum som troligtvis kommer att fyllas av ett anarkistiskt kaos, och slutligen med Hamas igen, säger han till CBS News.

Blinken: Planer för framtida styre

USA har enligt utrikesministern arbetat för att utveckla trovärdiga planer för framtida styre och återuppbyggnad av Gaza – vilket USA inte sett från Israel.

Utrikesministern upprepar också slutsatsen som nyligen presenterades i en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet: att Israel i vissa fall agerat på sätt som inte är förenligt med internationell rätt. Detta med tanke på skadan som krigföringen bringat civila i Gaza.

Rapporten kommer däremot fram till att Israel inte bryter mot de amerikanska lagar som reglerar möjligheten till amerikanskt militärt stöd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel är ”kolossalt beroende” av vapenleveranser från USA, säger Mellanösternexpert Alexander Atarodi. Foto: Abir Sultan/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.