”Vi kommer få se ett gerillakrig i parlamentet”

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentet vägrar rösta om Boris Johnsons utträdesavtal. Nu ska de i stället rösta om lagförslagen som krävs för avtalet ska gälla. Vad är det egentligen som händer med brexit?

– Det vet vi inte, det är ingen som vet. Det är det raka svaret, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Parlamentet vägrade rösta om uträdesavtalet i lördags. I stället tvingade de Boris Johnson att begära EU om mer tid för utträdet – vilket han sedan både gjorde och inte gjorde genom att skicka två motstridiga brev till EU.

Under måndagen slog talmannen John Bercow fast att det inte blir någon omröstning om avtalet på måndag heller. I stället ska parlamentet nu rösta om den nya utträdeslagen som måste klubbas igenom för att avtalet ska gälla.

”Det blir dramatik”

Vad händer nu egentligen?

– Vi kommer få se ett gerillakrig i parlamentet, sa en källa från nordirländska DUP i dag. Nästa fajt blir redan på tisdag när underhuset ska debattera och rösta om lagändringar som måste till för att ett utträdesavtal ska kunna bli brittisk lag, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson på plats i London.

Hon fortsätter:

– Då kommer vi få se olika motståndare till det här avtalet på olika sätt försöka tvinga fram en kursändring. Till exempel ska Labour lägga fram ett tillägg om att Storbritannien ska bli kvar i EU:s tullunion. Det blir dramatik.

Men vad händer om lagförslagen klubbas igenom men parlamentet fortsätter vägra klubba igenom själva avtalet?

– Det vet vi inte, det är ingen som vet. Det är det raka svaret. Det här är det enda Boris Johnson kan göra – att presentera de här lagändringarna. Sedan ska de debatteras i parlamentet i vanlig ordning. Men vad som kommer sen, det vet ingen.

Kan bli nyval

Anna-Maja Persson konstaterar ändå att tisdagen återigen kan bli helt avgörande för vad som sker framåt.

– Om lagändringarna stoppas så finns det ingen möjlig väg framåt. Då har Johnson inget annat val än att acceptera att de inte kan lämna den 31 oktober. Det är kört. Då tror man att han accepterar en förlängning, om EU går med på det, och sedan satsar på att utlysa nyval så fort det bara går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.