Protester utanför delstatsparlamentet i Denver efter George Floyds död i maj 2020. Foto: David Zalubowski /AP-TT

BLM-demonstranter får ersättning för polisvåld

Publicerad

Tolv demonstranter som deltagit i Black lives matter-demonstrationer i Denver i amerikanska Colorado beviljas totalt 14 miljoner dollar (132 miljoner kronor) i skadestånd.

En mestadels vit jury meddelade domen efter tre veckors rättegång fylld av vittnesmål och filmklipp. De tolv demonstranterna stämde staden Denver till följd av polisens agerande under demonstrationerna 2020.

– Det känns som att bli sedd, säger aktivisten Elisabeth Epps, om juryns utlåtande.

Tårgas och hagelgevär

Juryn bedömer att poliserna tagit till övervåld vid proteserna, som hölls i svallvågorna efter mordet på svarte George Floyd, som dödades av en vit polis i Minneapolis i maj 2020.

Under protesterna satte polisen in tårgas och avfyrade kevlarpåsar fyllda med bly från hagelgevär. Påsarna är framtagna för att vara ”mindre dödliga”, men är trots det potentiellt livsfarliga.

En av demonstranterna, Zach Packard, träffades i huvudet av ett sådant skott och skadades så pass att han fick intensivvård. Han tilldelades det största skadeståndet på tre miljoner dollar.

Friheter begränsade

Juryn bedömer att demonstranterna i samtliga fall har fått sin yttrandefrihet begränsad, och i elva av de tolv fallen har demonstranternas rättighet att inte utsättas för omotiverat våld brutits.

Demonstranterna har argumenterat för att Denvers stadsförvaltning bär ansvaret, dels genom att ge polisen stor frihet att sätta in de ”mindre dödliga” vapnen utan tillräcklig utbildning, dels genom att man inte krävt att poliserna skulle bära kroppskameror. Denver har medgett vissa misstag, men argumenterat att något behövde göras för att få stopp på ”våldet och skadegörelsen”.

80 poliser i Denver skadades också under fem dagars protester i början av sommaren 2020, när bland annat föremål slungades mot dem. Kongressbyggnaden Kapitolium i Denver fick materiella skador, enligt staden. Fem poliser har fått disciplinära straff och en har fått sparken till följd av sitt agerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.