Säkerhetsstyrkor utanför Arjuna Ranatungas kontor efter dödsskjutningen under söndagen. Foto: Eranga Jayawardena/AP

Blodbad hotar Sri Lanka varnar parlamentets talman

Uppdaterad
Publicerad

Sri Lanka skakas just nu av en djup politisk kris. Presidenten har avskedat premiärministern, upplöst regeringen och stängt parlamentet. Huvudstaden Colombo patrulleras av soldater och på måndagen varnade parlamentets talman för ett blodbad om inte parlamentet åter sammankallas.

I premiärminister-residenset sitter den sparkade premiärministern Ranil Wickremesinghe. Han vägrar lämna residenset och skyddas av flera hundra av sina anhängare. Samtidigt har sympatisörer till den nyutnämnde premiärministern, Mahinda Rajapaksa, samlats i andra delar av huvudstaden Colombo.

Krisen blev akut när president Sirisena i fredags sparkade sin premiärminister och ersatte honom med Mahinda Rajapaksa, landets tidigare president och en mycket omstridd politiker. I söndags sköts en anhängare till Rajapaksa ihjäl av en livvakt till en minister i den sparkade regeringen.

Oväntad förlust

Rajapaksa förlorade presidentvalet i januari 2015. Förlusten var oväntad eftersom landet under hans ledning segrat över de tamilska tigrarna 2009, en seger som välkomnades av landets buddistiska majoritet efter det 26 år långa inbördeskriget.

Men segerns pris var högt. Rajapaksa och hans styrkor utpekades av FN för grova övergrepp mot den tamilska minoriteten. Kriget finansierades också av stora lån från Kina, lån som inte bara betalade kriget och återuppbyggnaden av landet, utan också belönade Rajapaksa och hans anhängare med stora summor pengar.

Forsatt ekonomisk beroende av Kina

Segrarna i president- och parlamentsvalen 2015 lovade stoppa korruptionen, ett slut på det allt större beroendet av Kina och en stark ekonomisk tillväxt. Men efter tre och ett halvt år av fortsatt ekonomiskt beroende av Kina, en fallande lokal valuta och ekonomisk kräftgång såg Sri Lankas starke man sin chans. Presidenten Sirisena, en tidigare minister i Rajapaksas regering men som i valen 2015 vände sig mot Rajapaksa, har nu åter gjort gemensam sak med den 69-årige före detta advokaten.

Den avsatte premiärministern Wickremesinghe kräver nu att parlamentet åter ska sammankallas, men enligt presidenten ska parlamentet öppnas först om två veckor. Under tiden hoppas Rajapaksa att få en parlamentsmajoritet för att han bli Sri Lankas nye premiärminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer