Blod och vatten täcker gatorna i Dhaka i Bangladesh. Foto: TT

Bloddränkta gator i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

När offerhögtiden Eid al-adha gick in på sin andra dag i Bangladesh färgades gatorna med blod från nästan 100.000 djur som slaktats.

Bilar kör fram genom ett bloddränkt Dhaka i Bangladesh och invånarna plaskar runt i en röd sörja. Det är regnet och blodet från tusentals getter, lamm och kossor som offrats som en del av högtiden Eid al-adha, skriver The Guardian.

Viktig högtid

Eid al-adha är en av de viktigaste högtiderna i den muslimska kalendern som firar att Abraham var beredd att offra sin son för att det var guds vilja, men som sedan stoppades i sista stund.

Under högtiden har bangladeshiska myndigheter gjort i ordning speciella offerplatser som ska göra det lättare att tvätta bort blodet efteråt. Men många firare valde att slakta på en plats närmare sitt eget hem.

– Det kändes som att jag gick igenom ett postapokalyptiskt område, säger Dhaka-baserade artisten Atish Saha till The Guardian om det blod- och vattendränkta området. Han fortsätter:

– Helt ärligt så var jag lite rädd. Det var en bild av våld som aldrig borde upplevas.

Mat delas i tre

Varje år firas högtiden ungefär 70 dagar efter ramadan. Djuren som slaktas delas upp i tre delar. En del är för familjen, en annan är för vänner och släktingar. Den tredje är till de fattiga och behövande.

Offer kritiseras

De obehagliga bilderna på blodbadet delades på sociala medier, och många har kritiserat offrandet, enligt BBC. En stor mängd användare på Twitter har påkallat att djuren har offrats under ofta osanitära och brutala omständigheter, andra menar att djuroffer är barbariskt, och inte är ett fenomen som hör hemma år 2016.

Andra anser att djuroffer hör festivalen till, att djuren som offras också äts upp, och att högtiden ger extra intäkter till landets bönder och djuruppfödare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.