Poliser vaktar utanför ärkeängeln Mikaels kyrka i centrala Groznyj som på lördagen utsattes för en attack. Foto: TT/AP

Blodig attack mot kyrka i Tjetjenien

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju människor varav fyra angripare uppges vara döda efter en attack mot en kyrka i den tjetjenska huvudstaden Groznyj. Den ryska delrepublikens ledare säger sig själv ha tagit befäl över insatsen där angriparna ”neutraliserades”.

Beväpnade angripare har attackerat en kyrka i ryska delrepubliken Tjetjenien med flera dödsoffer som följd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Angriparna ska ha dödat två poliser och en kyrkobesökare, innan alla fyra ”eliminerades” av säkerhetsstyrkor, enligt delrepublikens ledare Ramzan Kadyrov.

Flera vapen

Attacken riktades mot Ärkeängeln Mikaels kyrka i centrala Groznyj, den tjetjenska huvudstaden.

Kadyrov säger vid en presskonferens att han själv lett myndigheternas insats.

– Åtgärder tas nu för att identifiera de eliminerade angriparna, och platsen för händelsen har stängts av polis, säger han enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt ryska medier ska angripare ha haft skjutvapen och knivar.

Oklart motiv

Vilket motivet till attacken var är inte klarlagt men Tjetjenien har varit skådeplats för flera blodig krig mellan myndigheterna och militanta islamistiska separatister. Sporadiska attacker från de senare sker ännu i dag.

Kadyrov själv styr Tjetjenien med järnhand och kritiseras regelbundet för såväl diktatorisk ledarstil som övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Hans anses mycket lojal gentemot president Vladimir Putin, som i sin tur förlitar sig på Kadyrov för att hålla nere oroligheter i delrepubliken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.