Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren som rapporterar från Suez. Foto: Suezkanalens myndigheter/AP Pablo Torres/SVT

Jättefartyget är loss – Suezkanalen öppnar för trafik igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan en hel vecka har lastfartyget Ever Given kommit loss i Suezkanalen. Nu är fartyget åter i rörelse.

– Man fick hjälp av tidvattnet och plötsligt gick det fort, berättar SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

Det gigantiska fartyget Ever Given har nu lossats och på måndagseftermiddagen börjat röra sig framåt i Suezkanalen, där fartyget suttit fast på tvären i i nästan en vecka

– Vi ser hur skeppet rör sig just nu. Det är som ett gigantiskt höghus – människor började tuta med biltutor och allt bara stannade upp när fartyget plötsligt fick fart, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren som befinner sig i Suez i Egypten tillsammans med fotograf Pablo Torres.

Den omfattande transporttrafiken i kanalen kan nu återupptas. Fler än 450 skepp köar för att komma igenom kanalen.

Hördes glädjerop

Filmer visade redan tidigt på måndagsmorgonen hur aktern har skjutits ut i kanalen och att bogseringsarbetet påbörjats. Det hördes även glädjerop och båttutor.

Samtidigt bekräftade egyptiska myndigheter på måndagsmorgonen att fartyget har kommit loss. Senare kom nya rapporter om att bogseringsarbetet av fartyget hade avstannat till följd av hård vindar. Enligt Reuters hade ingen ytterligare grundstötning gjorts men skeppet glidit tillbaka något vilket medfört att arbetet tillfälligt fick avbrytas.

– Bärgningsfartyg och räddningsteam har arbetat i flera dagar. Nu fick man hjälp av tidvattnet och plötsligt gick det fort. Bara för en timme sedan var stämningen helt annorlunda. Det framstod då som att operationen skulle ta mycket längre tid, säger Stina Blomgren efter att fartyget kommit loss.

Ska inspekteras

Stina Blomgren säger att man ska inspektera skeppet och undersöka eventuella skador innan det kan fortsätta sin resa.

27 000 kubikmeter sand har grävts bort under arbetet med att få loss fartyget. Om inte fartyget hade kommit loss i dag hade Egypten gått över till att lasta av frakten från fartyget under tisdagen.

Enligt Bloomberg är fören på fartyget skadat men det ska ändå vara stabilt och kunna flyta för egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.