En del av planet som kraschade utanför Teheran den 8 januari. Foto: AFP/TT

Boeingaktien faller efter ny olycka

Uppdaterad
Publicerad

Boeing är redan under stor press efter de senaste årens dödsolyckor med flygplansmodellen 737 Max.
Olyckan i Iran är ännu en motgång för den amerikanska flygplanstillverkaren. Aktien faller i förhandeln.

Ett ukrainskt Boeing 737-plan med över 170 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats.

Flygbolaget Ukraine international airlines uppger att planet var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

Negativt för Boeing

Den aktuella flygplanstypen, Boeing 737-800, är en av världens vanligaste. Planets styrsystem skiljer sig också från de tidigare olycksdrabbade Boeing 737 Max-planen som var inblandade i dödsflygkrascherna i Etiopien och Indonesien.

– Egentligen finns det ingen anledning att ifrågasätta flygplanstypen och inte heller flygbolaget. Ukraine international airlines har väldigt gott renommé och duktiga piloter som kan klara upp svåra situationer, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Trots att den aktuella flygplansmodellen är en av de säkrare modellerna är det ändå inte bra med allt negativt fokus som varit kring Boeing den senaste tiden, menar Jan Ohlsson.

– Det här kan mycket väl påverka Boeings aktie negativt.

Och i förhandeln inför börsöppningen på Wall Street faller Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBC.

Påverkar flygaktierna

Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställer in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran.

Olyckan kan dessutom slå mot flera av de stora flygbolagsaktierna, enligt Jan Ohlsson.

– Kombinationen i dag med olyckan, de senaste anfallen, stegrande bränslepriser är ett mardrömsscenario, och det kommer nog att dra ner flygbolagsaktierna ett tag, säger han.

– Det drabbar nog alla, oavsett vilken flygplanstyp man använder sig av. Det här med att falla ned från skyn i ett brinnande flygplan skrämmer vettet ur folk och det drar alltid nedåt någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet