Natten mellan 14 och 15 april 2014 kidnappas 276 flickor från samhället Chibok. Arkivbild från 2016. Foto: TT

Boko Haram – tio år av terror

Uppdaterad
Publicerad

Tio år efter att Boko Haram tog till vapen är terrorgruppen ännu inte besegrad. Miljoner människor lever på flykt undan våld, svält och kidnappningar. De flesta är överens om hur Boko Haram ska besegras, men det tycks nästan vara omöjligt att genomföra.

Natten mellan 14 och 15 april 2014 kidnappas 276 flickor från samhället Chibok, några mil söder om staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Händelsen uppmärksammas stort genom kampanjen #bringbackourgirls.

Över en natt blir den islamistiska terrorgruppen Boko Haram ökänd över hela världen. 

Terrorns början

Boko Harams våldsamma historia börjar fem år tidigare. I juli 2009 gör nigerianska myndigheter ett våldsamt ingripande mot en salafistisk sekt i Maiduguri. Den karismatiske ledaren Muhammed Yusuf dödas tillsammans med omkring 200 andra sektmedlemmar.

Sekten har börjats ses som en säkerhetsrisk och nu tror man att problemet är löst.

Mer fel än så kunde man inte ha.

Attackerna avlöser varandra

Sektens andreman Abubakar Shekau tar över och våldet sprider sig snabbt över nordöstra Nigeria. Sekten får ett öknamn i media, Boko Haram, som betyder ungefär Västerländsk utbildning förbjuden

Under de kommande åren avlöser terrorattackerna varandra. Flera stora attentat mot kristna kyrkor genomförs och fångar fritas och även nigerianska myndighetsbyggnader och FN blir måltavlor.

Undantagstillstånd och massavrättningar

Trots den växande katastrofen vill president Goodluck Jonathan tysta ner problemen. När flickorna från Chibok tillfångatas förnekar Jonathan först att kidnappningen har inträffat.  

Men situationen har blivit ohållbar.

Under 2014 tar Boko Haram över allt större områden. Rapporter om massavrättningar och enorma flyktingströmmar duggar tätt. 

Terror och korruption

Muhammadu Buhari vinner valet i maj 2015 med löften om att bekämpa terrorn och korruptionen i landet, två problem som går hand i hand. Nigerias enorma oljeinkomster har länge till stor del landat i den kristna södern, medan den muslimska befolkningen i norr lever i yttersta fattigdom.

Terroristgrupper och separatister har inte svårt att övertyga unga män i avlägsna byar om att de inte har någon framtid i Nigeria. 

Boko Haram lierar sig med IS

Efter att Nigeria tagit hjälp av grannländerna i en militär aktion har Boko Haram slagits tillbaka och våldet har gått ner jämfört med för fem år sedan.

I dag är Boko Haram splittrat i två fraktioner. Den större har lierat sig med IS och våldet sprider sig än en gång. Den humanitära situationen för miljoner människor beskrivs som akut.

Nästan alla är överens om att en rent militär lösning är omöjlig. Den skulle behöva vara så omfattande och våldsam att civilbefolkningens lidande skulle bli ofattbart.

Stödet för Boko Haram riskerar att öka i en sådan situation. 

Chibokflickorna en symbol

Experternas lösning är lika lätt att skriva som svår att genomföra. Den skenande korruptionen måste hanteras, resurser måste omfördelas och satsningar på utbildning och samhällsstrukturer i nordöstra Nigeria måste genomföras.

Pengar finns, men den politiska viljan saknas helt enkelt. Över 100 av flickorna från Chibok saknas fortfarande. De har blivit en symbol för att Nigeria, en av världens största oljeproducenter, inte förmår att skydda sina egna barn mot några tusen extremister i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.