Kokablad packas för försäljning på marknad i Bolivia Foto: TT

Bolivia ökar koka-odlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Bolivias socialistiske president Evo Morales har skrivit under en kontroversiell lag som innebär att arealen på kokaodlingarna i landet kan närapå fördubblas.

Morales, som själv har varit kokaodlare och fortfarande leder en organisation för kokaodlare i regionen Chapare, har avfärdat varningar om att åtgärden kan bidra till ökad narkotikahandel. Kokabladen är råvara i kokaintillverkning, men har även traditionella användningsområden i Anderna för att bland annat bota höjdsjuka och dämpa hunger, törst och smärta.

Nära fördubbling

Enligt lagen kan de legala kokaodlingarna expanderas till 22.000 hektar, ett område något större än Stockholms kommun. Tidigare var gränsen 12.000 hektar, rapporterar BBC.

En EU-studie 2013 fann att 14.700 hektar är tillräckligt för att tillfredsställa den legala efterfrågan på kokablad i Bolivia, skriver nyhetsbyrån AFP.

Bolivia är den tredje största kokaproducenten i världen efter Colombia och Peru. De två sistnämnda länderna försöker i stället att minska kokaodlingarna, för att få bukt med knarkhandeln, enligt AFP.

Vill se legalisering

Den tidigare presidenten Jorge Quiroga anklagar Morales för att genom lagändringen dra skam över Bolivia internationellt. Lagen kommer att leda till ökad brottslighet, säger han.

Morales har tidigare uppmanat FN att agera för en legalisering av kokabladstuggande i hela världen, enligt BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.