– Vi vann i första omgången, säger Morales. Foto: Juan Karita/TT

Bolivias president Evo Morales: Jag har vunnit presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Bolivias president Evo Morales utropar sig redan till segrare i presidentvalets första omgång. Valet har kantats av fuskanklagelser och protester har genomförts i flera städer.

Med drygt 98 procent av rösterna räknade utropar sig nu Evo Morales till segrare i Bolivias presidentval. Enligt valmyndighetens hemsida har Morales 46,8 procent av väljarstödet, mot 36,7 för utmanaren Carlos Mesa. Marginalen på över 10 procentenheter innebär om den står sig att ingen andra valomgång behöver hållas.

– Vi vann i första omgången, säger Morales.

Mesa har dock inte erkänt sig besegrad och det är tveksamt om han kommer att acceptera resultatet. Han har tidigare anklagat valmyndigheten för att manipulera rösträkningen i Morales favör.

Valkontor stacks i brand

När de första preliminära resultaten släpptes efter söndagens val hade Morales inte tillräckligt med stöd för att vinna redan i den första omgången. Men när räkningen återupptogs på måndagen, efter ett avbrott, hade presidenten utökat sin ledning.

Efter beskedet utbröt oroligheter i landet, där valkontor stacks i brand och oppositionsanhängare drabbade samman med polis. Mesa har uppmanat sina sympatisörer att fortsätta protestera till dess att valmyndigheten tillkännager att det blir en andra omgång.

Evo Morales har beskrivit mobiliseringen som förberedelser av en högerkupp.

Avbrottet i offentliggörandet av rösträkningen fick Antonio Costas, biträdande chef för Bolivias valmyndighet, att avgå med motiveringen att den ”dåraktiga” pausen helt i onödan kastat landet in i en kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.