Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Latinamerikakorrespondent tror inte att Bolsonaros politiska karriär är över.

Jair Bolsonaro får inte ställa upp i nästa presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro får inte ställa upp i nästa val, rapporterar AP. Det beslutade en valdomstol på fredagen.

Bolsonaro beskriver rättegången som orättvis och lovar att överklaga domen.

Domstolen konstaterade att den högernationalistiske politikern, som var president från 2019 till 2022, har gjort sig skyldig till maktmissbruk och att han misskrediterat landets valsystem. Därför förbjuds den 68-årige Bolsonaro från att ställa upp i ett presidentval förrän tidigast 2030.

Han kan dock fortsatt överklaga beslutet till Brasiliens Högsta domstol, vilket han lovar att göra. Inför ett pressuppbåd i staden Belo Horizonte beskriver han rättegången som orättvis.

– Jag är inte död. Vi kommer att jobba vidare, säger han enligt TT.

Fallet handlar främst om att Bolsonaro, några månader innan presidentvalet 2022, ska ha använt statliga kommunikationsmedel för att så tvivel kring landets elektroniska valurnor. Han hävdade att en eventuell valförlust skulle bero på att oppositionen manipulerat resultatet.

Stormade kongressen

I oktober 2022 förlorade han det jämna valet mot vänsterkandidaten Lula da Silva, men Bolsonaro vägrade erkänna sig besegrad. Han lämnade landet för USA i slutet av december och drygt en vecka senare, den 8 januari, stormade hans anhängare den brasilianska kongressen i Brasilia.

Åklagare drar en rak linje mellan Bolsonaros uttalanden och den händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallats för Brasiliens svar på Trump. Men vem är egentligen Jair Bolsonaro? Foto: AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.