Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: Natacha Pisarenko/AP Photo

”Bolsonaro har ritat om den politiska kartan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På sex månader har klanen Bolsonaro ritat om den politiska kartan och fört Brasilien allt närmare ledare som Trump, Orban och Netanyahu. Men att styra världens femte största land har visat sig vara allt annan än enkelt.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Nyheten har slagit ner som en politisk bomb i Brasilien. President Jair Bolsonaro vill göra sonen Eduardo till landets ambassadör i USA – en nyckelpost i en tid när familjerna Trump och Bolsonaro ser sig som naturliga allierade med gemensam värdegrund.

Ny politisk dynasti

Planen att skicka Eduardo Bolsonaro till Washington är bara det senaste exemplet på hur presidenten förlitar sig på sina söner Eduardo, Carlos och Flavio – alla aktiva politiker i pappans rörelse – för att bygga upp ett styre som många experter liknar vid en nypolitisk dynasti utan motstycke i landets historia. Det är det senaste kapitlet i Brasiliens osannolika politiska drama.

Arbetarpartiet PT styrde Brasilien under 14 år och gjorde landet till en viktig kraft i den vänstervåg som svepte över Latinamerika under början av 2000-talet. Ekonomin var urstark och miljontals brasilianare lyftes ur fattigdom.

Men ekonomin gick in i recession, skandaler skakade PT och missnöjet växte över att presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff inte bröt med en brasiliansk politisk tradition där korruption och kohandel är viktiga smörjmedel för att få saker gjorda.

Framgångsrik kampanj i sociala medier

In på scenen klev exmilitären Jair Bolsonaro – länge en marginell figur på yttersta högerkanten – och profilerade sig sin långapolitiska karriär till trots som en fräsch outsider som skulle göra rent hus med den korrupta politiska klassen i huvudstaden Brasilia. Och i ett land där sociala medier ersatt televisionens dominerade plats i samhället kom valdebatten helt att domineras av familjen Bolsonaro som med hätska utspel lyckades nå hela vägen till presidentposten.

Men vinna val är en sak och regera en annan.

Skandaler skakar familjen Bolsonaro

Visserligen är valutan stark och antalet mord sjunker. Men det är många mörka moln på Bolsonaro-himlen. Regeringen har förtvivlat svårt att få sina förslag godkända av kongressen, den ekonomiska kräftgången fortsätter och president Bolsonaros konfrontativa ledarstil och kontroversiella ståndpunkter skapar friktion på den internationella arenan.

Dessutom är det nu Bolsonaros styre som skakas av skandaler. Frågetecknen hopar sig kring familjen Bolsonaros band till högerextrema milisgrupper som bland annat tros ligga bakom det uppmärksammade mordet på den afrobrasilianska hbtq-aktivisten och vänsterpolitikern Marielle Franco. Och Flavio Bolsonaro anklagas för förskingring av offentliga medel och pengatvätt.

Dåliga opinionssiffror

Samtidigt tyder läckta konversationer på att rättsprocessen som stoppade populära expresidenten Lula da Silva från att kandidera i fjolårets presidentval – och därigenom banade väg för Bolsonaro – inte gått rätt till. Avslöjandet kastar långa skuggor över domaren Sergio Moro som länge var stjärnan i Bolsonaros regering.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna så är det nu bara en tredjedel av brasilianarna som tycker att president Bolsonaro gör ett bra jobb. Det är den sämsta siffran på många år som en brasiliansk president haft efter sina första sex månader vid makten.

Militärerna drar i handbromsen

När Jair Bolsonaro bildade sin regering varnade människorättsorganisationer för det rekordstora militära inflytandet med fler generaler på ministerposter än under militärdiktaturen. Men ett halvår senare så är det tydligt att militärerna utgör den mer försiktiga falangen inom regeringen.

När familjen Bolsonaro ifrågasätter klimatförändringen, förordar militär intervention i Venezuela och anklagar Europa för att vilja lägga vantarna på Amazonas – då är det militärerna i regeringen som drar i handbromsen.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.