Foto: AP Photo/Andre Borges

Analys: Bolsonaro kan bli coronakrisens första politiska skalp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Antalet coronafall ökar snabbt i jättelandet Brasilien och sjukvården riskerar att hamna under svår belastning inom kort. Samtidigt håller viruset på att skapa politisk kris. President Bolsonaro avfärdar riskerna med coronaviruset, anklagar media för att sprida panik och vägrar införa åtgärder som bromsar ekonomin. Därför vänder sig nu många forna allierade mot presidenten.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

I världens femte största land är det de inflytelserika guvernörerna som tagit täten i kampen för att bromsa coronavirusets utbredning. Guvernörerna i Rio de Janeiro och São Paulo har till exempel begränsat resandet mellan delstaterna och tvingat köpcentrum att stänga. Men åtgärderna har retat upp presidenten ordentligt.

Bolsonaro vägrar backa

Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder mot coronasmittan handlar först och främst om ekonomi. Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt. Och presidenten har helt enkelt väldigt svårt att acceptera att ett litet virus ska sätta stopp för de storslagna planerna. När det nu blir recession – som allt tyder på – kan Bolsonaro hävda att han hela tiden motsatte sig de skadliga åtgärder som sänkte ekonomin.

Coronapandemin

Guvernörerna lovar fortsätta sitt agerande som de menar sker i enlighet med Världshälsoorganisationens rekommendationer. Men Bolsonaro vägrar att backa och fortsätter kalla coronaviruset för ”en liten förkylning”. I veckan lanserade regeringen en kampanj med budskapet ”O Brasil no pode parar” (Brasilien får inte stanna). Och Bolsonaro hotar guvernörerna – många från presidentens egen koalition – med att de ska tvingas betala ekonomisk kompensation för åtgärder som bromsar ekonomin.

Mobiliserar sina anhängare

Konfrontationen inom statsapparaten tilltar – nu uppmanar rättsväsendet regeringen att upphöra med sin kampanj mot social distansering. Det finns nog ingen annan statschef i världen som just nu är lika pressad av coronakrisen som Brasiliens president. Men Bolsonaro är en mästare på att äga den politiska agendan och med sin konfrontativa stil hoppas han mobilisera sina trogna anhängare. Och det verkar ge resultat.

Bolsonaro-anhängare visar öppet sitt trots mot guvernörernas åtgärder genom att arrangera offentliga möten och bilkaravaner runtom i landet. Och på tisdag planeras demonstrationer för att hylla årsdagen av militärkuppen 1964 och som en protest mot social distansering.

Protester varje kväll

Men frågan är vad coronakrisen gör med Bolsonaros stöd utanför den hårda kärnan av följare som står bakom honom oavsett. En majoritet av befolkningen ger Bolsonaro underkänt för sin hantering av coronaviruset och varje kväll sker protester där folk slår på kastruller i fönster och på balkonger.

Det pratas till och med om att Bolsonaro skulle kunna komma att avsättas i en riksrättsprocess om han misslyckas hantera coronakrisen. Riksrätten är politisk i Brasilien och kan bli verklighet om han tappar sitt parlamentariska stöd. Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt.

Civilsamhället tar ansvar

Avsaknaden av en enad opposition kan bli Bolsonaros räddning – ingen politisk kraft verkar tillräckligt stark för att driva fram en riksrättsprocess. Men om utgången av coronakrisen blir katastrofal kan det ändå ta slut för presidenten. Prognoser talar om miljontals smittade om Brasilien inte vidtar rejäla åtgärder. Oron växer för att coronaviruset ska ta greppet om fattiga områden präglade av trångboddhet och brist på rent vatten.

Och nu kommer allt fler initiativ från civilsamhället. Brasiliens största fotbollsklubb Flamengo ställer den legendariska fotbollsarenan Maracanã till förfogande som tillfälligt sjukhus. Och i flera av Rios kåkstäder har de kriminella gäng som styr mycket av vardagen gått ut med uppmaningar om att stanna hemma och vara noga med hygienen. De tar saken i egna händer och försöker fylla det vakuum som lämnats av statsmakten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet