Bolsonaro hårt pressad av coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens Jair Bolsonaro är hårt pressad på grund av sin hantering av coronapandemin. Presidentens målsättning att begränsa restriktionerna så mycket som möjligt för att rädda landets ekonomi står i skarp kontrast mot det faktum att 4000 brasilianare dör på grund av covid-19 – varje dag.

En kvarts miljon kronor, så mycket får barägaren i São Paulo böta för att ha brutit mot stadens coronaregler och släppt in fler gäster än tillåtet.

– Där fanns hundra personer som drack och rökte vattenpipa. Man till och med grillade där inne utan några säkerhetsåtgärder samtidigt som dödsfallsstatistiken på våra sjukhus skjuter i höjden, säger polischefen Eduardo Brotero efter razzian, där tiotals personer greps.

Ingen landsomfattande nedstängning

Men hade president Bolsonaro fått bestämma i staden São Paulo hade det inte funnits några restriktioner alls. I stället för att medverka till regionala lock-downs har presidenten aktivt motarbetat de delstater som velat införa skyddsåtgärder mot smittspridning.

– Det blir ingen landsomfattande nedstängning. Inga militärer ska patrullera på gatorna och tvinga folk att stanna hemma, har presidenten sagt vid åtskilliga tillfällen.

Och Bolsonao har stöd från miljoner brasilianare som hamnat i arbetslöshet och djup fattigdom och som hoppas på att samhället ska förbli öppet för att inte ekonomin ska skadas ytterligare.

Samtidigt kräver smittan, som Bolsonaro tidigare kallat för en ”liten influensa”, just nu 4000 medborgares liv – varje dag.

Brasiliens senat startade i tisdags en utredning av hur presidenten hanterat coronakrisen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.