Delad bild. Till vänster: Sixtinska kapellet. Till höger: nunna i svart och vit dräkt inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska katoliken Moder Christa vill se en påve som följer det reformarbete som påve Franciskus påbörjade: ”Något annat vore en besvikelse”. Foto: AP/TT/SVT

Svenska nunnan om Franciskuskritiken: ”Ohyggligt farligt synsätt”

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus kallades hädare och antikrist av sina motståndare inom katolska kyrkan. Han retade upp Trumpadministrationen med sina progressiva värderingar – och närmade sig dessutom Kina. Nu vill konservativa katoliker ha en annan typ av påve.

Den allra fränaste kritiken mot påve Franciskus har kommit från sedevakantisterna, en liten, radikal grupp katoliker som anser att han inte blev vald på rätt grunder 2013.

– En del av de mest konservativa har ju ifrågasatt om påve Francisus var ju rättmätigt vald påve. Det synsättet är ohyggligt farligt, säger den svenska abbedissan Moder Christa vid det katolska klostret Mariavall till Utrikesbyrån.

Påve Franciskus 1936-2025

Men även mer moderata konservativa katoliker, framför allt i USA, har haft starka invändningar mot hans mer liberala linje för bland annat homosexuella och mot hans inkluderande syn på andra religioner.

– Varje grupp kommer jubla om det är en påve som står för deras värderingar. Men om det leder till en större polarisering inom kyrkan så är det någonting väldigt, väldigt svårt och tragiskt, säger Moder Christa.

”Kritikerna var inga teddybjörnar”

Franciskus hade hårda nypor mot en del av sina kritiker. Han avskedade biskopar och fråntog dem privilegier.

– Han hade auktoritära tendenser. Men de som kritiserade honom var heller inga teddybjörnar, säger Ulla Gudmundson som varit Sveriges ambassadör i Vatikanen till Utrikesbyrån.

Franciskus kritik mot Trumpadministrationens migrationspolitik fick både USA:s vice president JD Vance och de så kallade tradarna, de traditionella katolikerna, att reagera. De önskar sig nu en mer konservativ inriktning på kyrkan, med en återgång till äldre ritualer och mer tonvikt på kyrkans inre liv än på politik.

– En ytterlighetskandidat åt något håll kan ju absolut leda till en schism så att kyrkan inte längre går vidare som en enhet, säger Moder Christa.

Se
Utrikesbyrån på SVT Play om falangstriden inom katolska kyrkan och hemlighetsmakeriet inför konklaven.

DETTA ÄR SEDEVAKANTISM

*Ordet sedevakantism är en sammansättning av det latinska ”sede”, stol, och ”vakant”, tom. Det anspelar på att sedevakantisterna anser att påvestolen är tom trots att påvar har valts och installerats.

*Sedevakantisterna är en radikal minoritet inom katolicismen. Anhängarna anser att påvar som valts efter Andra Vatikankonciliet år 1962 är illegitimt valda. Konciliet skulle underlätta försoningen med andra kristna och reformera kyrkan. Det finns flera olika riktningar inom sedevakantismen.

Källor: Tidskriften Signum och svenska sedevakantisternas hemsida Adoremus in aeternum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påve Franciskus 1936-2025

Mer i ämnet