Påve Franciskus, född 1936 som Jorge Mario Bergoglio i Buenos Aires i Argentina, valdes till den romersk-katolska kyrkans överhuvud 2013 när påven Benedictus XVI abdikerade på grund av ålder.
Påve Franciskus var den första från både Sydamerika och Jesuitorden.
Som ung studerade han kemi innan han valde att gå vidare inom prästyrket. Han har även studerat teologi och filosofi i Spanien och Tyskland.
År 1969 prästvigdes han, och 1992 tillträdde han som biskop i Buenos Aires.
Engagemang för fattiga
Som påve lyfte han frågor om ekonomisk ojämlikhet och försvarade fattiga människors rättigheter, något som ofta kopplats till hans uppväxt i Sydamerika.
I flera texter kritiserade han även kapitalismens negativa effekter och varnade för exploatering av miljön i vinstsyften.
Utöver det tog han initiativ till reformer inom Vatikanen och arbetade aktivt för att främja dialog mellan olika trosinriktningar.
Kritik inifrån och utifrån
Han fick under sin tid kritik av konservativa inom kyrkan för en i deras mening för progressiv agenda. Han kritiserades för uttalanden om flyktingars lidande och klimatet samt ansågs av vissa vara allt för tillmötesgående gentemot hbtqi-personer.
Men också utanför kyrkan har han fått kritik, bland annat för sin syn på abort, något han kallade ”en absolut ondska”. Han fördömde krigen i Gaza och Ukraina, men kritiserades när han 2024 sa att ukrainarna bör ha modet att hissa vit flagga.
Besök i Sverige
Den 31 oktober 2016 besökte påven Franciskus Lund för att tillsammans med Lutherska världsförbundet uppmärksamma 500-årsjubileet av kyrkans reformation.
Mötet markerade första gången som katoliker och lutheraner gemensamt firade den högtidliga händelsen. Under besöket deltog påven i en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka.
Det var första gången en påve besökte Sverige sedan Johannes Paulus II:s besök 1989.
Insjuknade i lunginflammation
I februari 2025 meddelade Vatikanen att påven drabbats av dubbelsidig lunginflammation. Han fick som ung en del av ena lungan bortopererad, vilket tillsammans med hans höga ålder skapade en stor oro. Den senaste tiden har massböner hållits runtom i världen för påvens hälsa och efter 38 dagar kunde han skrivas ut från sjukhus.
På påskafton dök han upp oanmäld till Peterskyrkan för att be och från kyrkans balkong önskade han en glad påsk på påskdagen.
Klockan 07.35 på morgonen, annandag påsk, avled påven Franciskus i sitt hem. Han blev 88 år gammal.
Fakta: Påve Franciskus
Katolikerna ser påven som kyrkans överhuvud och samtidigt Jesus ställföreträdare på jorden.
Påven Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires. Hans föräldrar var italienska invandrare. Bergoglio utbildade sig till kemist och läste också litteraturvetenskap och psykologi.
Han prästvigdes som jesuitpräst 1969 och blev senare ärkebiskop i Buenos Aires, innan han valdes till påve den 13 mars 2013.
Namnet Franciskus tog han efter helgonet Franciskus av Assisi. Denne var en italiensk ordensman och grundare av Franciskanorden som bland annat ägnade sig åt vård av spetälska och fattiga samt reformerade kyrkan. Han fick också en kallelse om att leva utan ägodelar och utan fast bostad.
Påve Franciskus avled den 21 april 2025 av en stroke som ledde till koma och hjärtsvikt. Han var den 266:e påven i ordningen och blev 88 år gammal.
Källa: Katolska kyrkan och Nationalencyklopedin