Nye påven blev ”årets person”

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus utnämndes i dag till den prestigefyllda titeln ”Person of the Year” av Time Magazine.

Påven Franciskus har under sitt första år på ämbetet bland annat tagit ställning för homosexuellas rättigheter (eller kanske mer exakt mot att dessa rättigheter kränks), kvinnor som gjort abort och han har även passat på att rasa mot kapitalism och ”marknadens tyranni”.  

Uttalanden som både mottagits med entusiasm och förvåning i den katolska världen.

Det amerikanska nyhetsmagasinet Time har nu utsett påven Franciskus till ”årets person” och som traditionen bjuder får han därmed pryda tidningens omslag i helfigur.

Har vänt interna maktkäbblet ryggen

Time motiverar hedersutnämningen med att Franciskus på kort tid ”har fångat uppmärksamheten hos miljoner som hade givit upp hoppet om kyrkan. Människor trötta på det ändlösa ältandet om seuxalmoral, det ständiga interna maktkäbblet som pågår medan ”Den hungrande fårflocken ser upp utan att få sig någon föda till livs”.

Time skriver också att påven prioriterat kyrkans tjänande sida som ett stöd för svaga och utsatta i en ofta tuff värld framför att vakta doktrinerna vilket har varit synnerligen viktigt för hans företrädare.

Time konstaterar att medan Johannes Paulus II var, och pensionerade Benediktus XVI är, professorer i teologi, så är Franciskus en före detta dörrvakt, kemitekniker och lärare i litteratur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter