Succépåven slog rekord

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus har gjort succé sedan han valdes av en konklav i mars. Fler än 6,6 miljoner människor kom och såg honom vid olika framträdanden förra året – tre gånger så många som den förre påven Benediktus publik 2012.

Benedictus XVI lockade 2,3 miljoner till sina sakrala framträdanden. I början av förra året gick han i pension på grund av sviktande hälsa, och i mars valdes hans efterträdare, 77-årige argentinaren Jorge Mario Bergoglio, som tog namnet Franciskus.

Under Franciskus första åtta månader som påve lockade han mer än 6,6 miljoner människor – alltså tre gånger så många som företrädaren.

Det visar statistik som Vatikanen tillkännagav i dag. Och de meddelade också att siffran inte inkluderar hans resor till Brasilien och Assisi och Lampedusa i Italien. Påveframträdandet vid Copacabana Beach i Rio de Janeiro lockade en publik på mer än tre miljoner människor.

Populär bland många

Franciskus audienser och söndagstal i Vatikanen får ofta en publik på över 100.000 människor, och det är inte sällan polisen tvingas stänga av gator i Rom för att hjälpa folk att komma fram.

Franciskus är den första icke-europé som valts som påve på 1.300 år, och han har snabbt blivit populär i många läger. Han har under sitt första år på ämbetet bland annat tagit ställning för homosexuellas rättigheter (eller kanske mer exakt mot att dessa rättigheter kränks), kvinnor som gjort abort och han har även passat på att rasa mot kapitalism och ”marknadens tyranni”. I december fick han den prestigefyllda titeln ”Person of the Year” av Time Magazine, med motiveringen att Franciskus på kort tid ”har fångat uppmärksamheten hos miljoner som hade givit upp hoppet om kyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny påve vald

Mer i ämnet