Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 20-årig konvertit till påvefavorit – så har Anders Arborelius resa i katolska kyrkan sett ut. Foto: SVT

Professorn om svenske påvekandidaten: ”Mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske biskopen Anders Arborelius lyfts fram som en av tre förhandsfavoriter inför nästa påveval. Nu är frågan: vill han ha jobbet?

– Jag tror det skulle vara en mardröm för Arborelius, säger Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria.

Påve Franciskus hälsoproblem har fått omvärlden att spekulera i vem som kan bli hans efterträdare.

I en artikel i franska Le Figaro lyfts tre namn fram som troliga kandidater – däribland den svenske biskopen och kardinalen Anders Arborelius.

Passar profilen

Arborelius har en mer stillsam karaktär än den nuvarande påve Franciskus, som profilerat sig som ”reform-påve”.

– Man brukar säga att efter en fet påve vill man ha en smal påve, alltså någon som är annorlunda. En bedjande och mer stillsam karaktär som Arborelius skulle nog passa profilen, säger Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan i Stockholm.

Kan bli vald mot sin vilja

Arborelius är utsedd till kardinal och tillhör därmed den katolska kyrkans elit. Titeln innebär i teorin att man ställer sig till förfogande för rollen som påve, vare sig man vill eller inte.

– Det ingår i kardinalens jobb att ge upp sitt liv till kallet, alltså du bör inte säga nej om du blir tillfrågad, säger Joel Halldorf.

Han tror inte att Anders Arborelius är särskilt intresserad av att axla påve Franciskus mantel.

– Jag tror att han hellre vill leva det liv av stilla bedjande som han en gång som ungdom gav sig in i. Han är nog den som minst av allt vill detta, men andra kan ha andra uppfattningar och då blir det ändå så.

Vill inte kommentera

Anders Arborelius har inte velat kommentera spekulationerna i Le Figaro.

– Det finns inget att kommentera, påven lever, har Arborelius biskopsassistent Agnes Eggertz tidigare sagt till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.