Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Påve Franciskus på väg hem från sitt besök i Kanda. Under resan hem till Vatikanen benämner han för första gången övergreppen på ursprungsbefolkningen som ”folkmord”. Foto: Reuters

Påven: ”Kan möjligen kliva åt sidan”

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus hintar om att möjligen trappa ner på sitt arbete eller att helt sluta. Det säger han på vägen hem från sitt besök i Kanada, där han även för första gången benämner övergreppen på landets ursprungsbefolkning som ”folkmord”.

– Jag bad om ursäkt, jag bad om förlåtelse för det här arbetet, som innebar folkmord, säger han på planet hem till Vatikanen.

Påve Franciskus avslutar nu ett sex dagar långt besök i Kanada där syftet var att bidra till försoning och läkning för de övergrepp som den katolska kyrkan utsatte över 150 000 barn för mellan åren 1831 och 1996.

På vägen hem säger den 85-åriga påven att han måste dra ner på resetakten eller helt kliva åt sidan. Anledningen är påvens knäproblem som blivit sämre den senaste tiden. 

”Går att byta ut en påve”

Påven menar att resan till Kanada var “ett test” för att se om han kan fortsätta i samma takt, vilket han nu uppger att han inte kan. Resan till Kanada var den första där påven använde sig av rullstol och käpp för att ta sig runt, vilket enligt honom begränsade schemat och aktiviteter. 

– Jag tror att jag i min ålder och med mina knäproblem måste ta det lite lugnt för att kunna tjäna kyrkan. Alternativt kanske fundera på om jag möjligen ska kliva åt sidan, säger han till journalisterna ombord på sitt privata flygplan.

Påven har tidigare aldrig tänkt att gå i pension men säger att han kanske inte har ett val och håller dörren öppen: 

– Det är inte konstigt. Det är ingen katastrof. Det går att byta ut en påve.

På planet hem uppger han även att han är öppen för att diskutera den katolska kyrkans ”absoluta nej” till preventivmedel samt att han gärna vill besöka Ukrainas huvudstad Kiev.

Övergreppen ett ”folkmord”

Under resan till Kanada bad påven om ursäkt för vad han nu kallar “folkmord” på ursprungsbefolkningen.

– Jag sa inte ordet för att jag inte kom på det då, men jag beskrev folkmord, eller hur?, säger påven med anledning av att han först under lördagen kallade övergreppen för folkmord och fortsatte:

– Jag bad om ursäkt, jag bad om förlåtelse för det här arbetet, som innebar folkmord.

Mellan åren 1831 och 1996 utsattes uppskattningsvis 150 000 barn från ursprungsbefolkningen för olika sorters övergrepp inom särskilt upprättade internatskolor. Systemet byggde på att barnen separerades med tvång från sina familjer för att genom religiösa skolor indoktrineras i västerländska värderingar.

Både fysiska och sexuella övergrepp förekom kombinerat med förnekande av barnens egna kulturer och språk. Förra året hittades kvarlevor efter 215 barn vid en av internatskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.