USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton säger att Kinas tillgång till medeldistansrobotar har gjort nedrustningsavtalet överspelat. Foto: TT

Bolton om slopade avtalet: En ny geopolitisk verklighet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton uppger att han har haft ett långt och produktivt samtal med Rysslands president Putin under sitt besök i Moskva.

– ”Lägg er inte i amerikanska val” var budskapet till Ryssland, sade han på en presskonferens i kväll.

John Bolton säger att han lyfte frågan om den ryska inblandningen i de amerikanska valen, och att han förklarade för Putin att det var kontraproduktivt. Rysslands inblandning ska enligt Bolton inte ha påverkat valutgången, men väckt misstro bland amerikaner.

Bolton befinner sig på ett två dagar långt besök i Moskva för möten med ryska företrädare. Besöket kommer kort efter beskedet från president Donald Trump i helgen om att USA ska dra sig ur nedrustningsavtalet INF om avskaffande av medeldistansrobotar, med en räckvidd på upp till 5 000 kilometer.

Inga planer på missiler i Europa

Enligt John Bolton kommer besked om ett formellt utträde att komma ”i sinom tid”. Han konstaterade att när USA dragit sig ur tidigare nedrustningsavtal hade det tagit flera månader.

Avtalet är överspelat eftersom det råder en ny geopolitisk verklighet där även Kina skaffat sig den typ av missiler som regleras av avtalet. USA är dock långt från några beslut om att placera missiler i Europa som kan hota Ryssland, sade han på presskonferensen.

Nytt möte mellan Trump och Putin

INF-avtalet slöts i december 1987 mellan dåvarande Sovjetunionen och USA. Även nedrustningsavtalet Start kan vara i fara enligt tidigare besked från John Bolton. Avtalet som slöts 2011 begränsar bland annat antalet kärnvapenstridsspetsar som varje land får ha.

Under mötet diskuterades också ett nytt personligt möte mellan Trump och Putin i Paris redan i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.