Flera gripanden i S:t Petersburg

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland har flera personer gripits misstänkta för medhjälp till bombdådet i S:t Petersburgs tunnelbana. En bomb av samma typ som användes vid attentatet har också hittats och desarmerats.

Flera personer greps tidigt på torsdagmorgonen misstänkta för inblandning i det blodiga självmorddådet i S:t Petersburgs tunnelbana tidigare i veckan. Det uppger nyhetsbyrån Interfax och hänvisar till en anonym källa  inom rättsväsendet. Enligt BBC har tre personer gripits.

Ledtrådar ska ha hittats hemma hos de gripna, uppger Interfax.

Liknande sprängladdning

Samtidigt med gripandena har experter dessutom ett desarmerat ett explosivt föremål i ett bostadshus i S:t Petersburg, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass. Senar på eftermiddagen bekräftade säkerhetskällor att sprängladdningen var av samma typ och innehöll samma sprängmedel som den som den odetonerade bomb polisen hittade i samband med attacken i tunnelbanan.

En poliskälla uppger för Reuters att brandbilar kallades till huset och att boende på två våningsplan evakuerades.

På tårna

Efter sprängdådet i S:t Petersburgs tunnelbana som krävde 13 liv är ryska myndigheter ”på tå” för att avvärja terrordåd.

Tidigt i morse inträffade en explosion i staden Rostov vid floden Don i sydvästra Ryssland. En man skadades och ska enligt lokala myndigheter ha förlorat en hand.

Vittnen säger till rysk tv att explosionen inträffade nära en skola. Enligt myndigheterna var det en hemmagjord laddning som detonerade när en hemlös man hittade väskan där den hade placerats. Motivet bakom händelsen i Rostov är inte klarlagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.