Många dödsoffer skördades efter attentatet mot Imam Sadiq-moskén i morse. Foto: TT

Bombdåd mot moské i Kuwait

Uppdaterad
Publicerad

Dödsifran har stigit i Kuwait efter att en självmordsbombare attackerade en shiamuslimsk moské. 26 personer har hitills dött. Islamiska staten (IS) har tagit på sig attacken och uppmanar sina anhängare att angripa kristna och muslimer under fastemånaden ramadan.

Sprängladdningen exploderade i den enorma Imam Sadiq-moskén i al-Sawabir distriktet i staden under fredagsbönen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

26 människor ska ha dödats och 227 skadats i attentatet, enligt TT. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP ska en gren av terrorgruppen IS ha tagit på sig dagens attack via ett inlägg på Twitter.

Moskébomb i Kuwait City

I inlägget hävdar man att en självmordsbombare med ett bälte med sprängämnen tagit sig in i moskén och därefter utlöst sprängladdningen.

2.000 människor ska ha befunnit sig i moskén, som var ovanligt välbesökt då den muslimska fastemånaden Ramadan inleddes förra veckan.

Explosion under bönen

Enligt den kuwaitiske parlamentsledamoten Khalil al-Salih, som befann sig på plats, ska sprängladdningen ha exploderat då de samlade besökarna stod på knä under bönen.

Enligt Khalil al-Salih ska ett antal kroppar, täckta i blod, ha legat på moskéns golv efter explosionen. Det är ännu okänt hur många människor som skadats i attentatet, men den kuwaitiska tidningen al-Jarida talar om åtta skadade, uppger Reuters.

”Inget land immunt för terrorism”

Emiren av Kuwait besökte Imam Sadiq-moskén, som ligger endast några kvarter från landets inrikesministerium, efter attentatet och parlamentet har kallat till ett extrainsatt möte.

Landets före detta informationsminister Saad al-Ajmi sa i en kommentar till al-Jazira att morgonens attack visar att inget land är ”immunt mot terrorism”.

Första terrordåd

Dagens terrordåd är den första självmordsattacken i Kuwait, där majoriteten är sunniter, medan shiiterna utgör en tredjedel av befolkningen.

På senare år har dock mer extrem islamism fått ett visst fotfäste i Kuwait, och enligt ett uttalande från landets premiärminister Jaber al-Mubarak är dagens attack ett försök att splittra landet. Han sa även att ett sådant försök inte kommer att lyckas.

IS-grenen Najd Province, som tagit på sig ansvaret för dagens explosion, har de senaste veckorna även slagit till mot två shiitiska moskéer i Saudiarabien.

Extremistgruppen ser shiamuslimer som kättare och uppmanar sina anhängare att trappa upp antalet attacker mot shiamuslimer, kristna och de sunnimuslimer som slåss mot IS, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébomb i Kuwait City

Mer i ämnet