Foto: TT

Bombdåd i kyrkor i Indonesien – familj med fyra barn uppges ha utfört attacken

Uppdaterad
Publicerad

En familj med fyra barn pekas ut för en rad självmordsdåd mot tre kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien. Extremistgruppen IS säger sig ligga bakom attackerna, som är de dödligaste i landet på många år.

Dåden inträffade i tre olika kyrkor i Surabaya. Minst 13 personer har dött och över 40 har skadats. Enligt indonesisk polis har attackerna utförts av en familj bestående av två vuxna, två tonåringar och två yngre barn.

Pappan ska ha utlöst en bilbomb samtidigt som två söner, 18 och 16 år, använde en motorcykel. Mamman ska ha haft två barn, 12 och 9 år gamla med sig. Familjen uppges ha varit en del av de omkring 500 islamistiska extremister som har återvänt från Syrien.

– Mannen körde bilen med sprängämnen och rammade den i grinden framför en kyrka, säger polisens talesperson Frans Barung Mangera.

Attacker skedde samtidigt

Enligt radiostationen El Shinta skedde attackerna nästan samtidigt under söndagsmässan. Surabaya är landets näst största stad efter huvudstaden Jakarta. Tv-bilder visar bråte kring ingången vid en av kyrkorna och polis som sätter upp avspärrningar.

Tv-bilder visar bråte kring ingången vid en av kyrkorna. Foto: TT

IS säger sig ligga bakom

Islamiska staten (IS) tar på sig dådet i sin propagandakanal Amaq. Det finns dock inga bevis för att den terrorstämplade sunniextremistgruppens utsaga stämmer.

”Vi kommer inte att backa i kampen mot terrorismen” skriver Indonesiens utrikesminister Retno Masudi på Twitter efter dåden i Surabaya.

Nyligen dödades fem soldater ur landets säkerhetsstyrkor under en ett och ett halvt dygn lång gisslansituation vid ett högsäkerhetsfängelse i Jakarta. Gärningsmännen var fängslade militanta islamister, enligt myndigheterna. IS tog på sig dådet, men polisen avvisade att terrorrörelsen skulle vara inblandad.

Flera attacker mot kristna

Indonesien har världens största muslimska befolkning. De kristna är i minoritet och det finns en oro kring en ökad intolerans mot gruppen.

De senaste åren har extremister utfört flera attacker mot kristna och andra minoriteter i Indonesien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.