Ryska ”bunkerknäckare” ska ha använts vid stålverket

Uppdaterad
Publicerad

Bomberna som uppges ha använts mot stålverksområdet Azovstal i Mariupol kallas för bunkerknäckare, och är konstruerade för att tränga igenom mål långt under marken.

De ryska attackerna mot stålverksområdet i Mariupol på tisdagskvällen, tillsammans med intensiva attacker de senaste dygnen, uppges ha jämnat delar av Azovstal-stålverket med marken.

Enligt en rådgivare till den ukrainska presidenten så har de ryska styrkorna använt djuppenetrerande bomber, eller som de ibland också kallas – bunkerbomber.

Kriget i Ukraina

Har använts sedan andra världskriget

Djuppenetrerande flygbomber har använts sedan andra världskriget och är konstruerade för att tränga igenom mycket hårda material eller djupt ner i marken, till exempel bunkrar.

I dag är de lika stora som konventionella bomber, och använder istället extra laddningar för att kunna tränga igenom tiotals meter av till exempel betong. Ofta är de precisionsstyrda.

– Motsvarande vapen finns på den amerikanska sidan, de användes bland annat i Gulfkriget. Det är ett oerhört tjockt stålrör med sprängämne som kan tränga igenom betong, flera meter beroende på typ. Så det här är riktigt otäcka grejer, säger försvarsexperten Joakim Paasikivi till SVT:s Aktuellt.

”Har haft fel i två veckor, så jag vågar inte gissa”

Hur länge bedömer du att ukrainska styrkor har möjlighet att hålla den här motståndsfickan i Mariupol?

– Jag har haft fel i två veckor när jag har sagt ”snart”, så jag vågar inte gissa. Kan man ha drivmedel, ammunition och mat så kan man hålla ut länge, under förutsättning att man inte blir träffad av de här bomberna, säger Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan.

Ryssland har inte bekräftat vilka vapen man använt i sina attacker mot stålverksområdet, men försvardepartementet gav på tisdagskvällen de ukrainska styrkorna som befinner sig på platsen ytterligare en chans att lägga ner sina vapen, på onsdag klockan 12.

Sista motståndsfickan i Mariupol

Stålverksområdet Azovstal uppges vara Ukrainas sista motståndsficka i staden Mariupol, med upp till 2000 ukrainska soldater. Lokala myndigheter har dessutom uppgett att runt 1 000 civila kan ha befunnit sig gömda på området, uppgifter som inte är bekräftade av någon oberoende källa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet