Den tvååriga schäferhonan Gina var en glad och lekfull hund innan hon skickades till Irak för att arbeta som bombhund. I sex månader slussades hon runt från dörr till dörr för att söka igenom hus efter explosivt material.
Ibland använde soldaterna chock-granater och sparkade in dörrar och en gång var hon med i en bilkonvoj som körde på en vägbomb.
När hon kom tillbaka till militärbasen i Colorado hade något hänt. Hon var rädd och när hennes skötare försökte få in henne genom en dörr stelnade hon till och stretade emot. Väl inne fällde hon in svansen mellan benen, kröp längs golven och gömde sig under möbler eller i hörnen för att undvika människor.
Fick diagnos
En militärveterinär undersökte då Gina och gav henne diagnosen posttraumatiskt stress-syndrom (PTSD).
-Hon hade alla symptom och tecken som människor brukar få när de drabbas av PTSD, säger sergeant Eric Haynes, kennelchefen på Peterson Air Force Base.
Eric Haynes, som arbetat med över 100 hundar de senaste 12 åren, berättar att han stött på en hel del hundar som haft något sorts trauma, men ingen som varit lika skadad som Gina.
Rehabiliteringen tog tid. Sakta fick skötarna försöka få hunden att återfå förtroendet för människor. Hon lockades in i byggnader genom att ställa någon hon kände inne i huset, gärna med en belöning i handen.
-Hon började lära sig att alla inte var ute efter henne, säger Eric Hayes.
Ska skickas tillbaka till Irak
Ett år efter hemkomsten är Gina på bättringsvägen. Nu ska hon tillbaka till Irak, bomb-träningen har redan återupptagits.
-Men vi planerar inte att skicka tillbaka henne inom någon snar framtid. Vi vill ju inte förstöra allt vi fixat, säger Eric Hayes och fyller i att han inte är säker på att Gina någonsin kommer att återhämta sig till 100 procent.
-När någon är så pass rädd för något är det såklart svårt att bara fixa till det, avslutar han.
Vanskligt jämföra hundar med människor
Att människor som upplevt krig kan drabbas av PTSD är välkänt, men att även djur kan ges diagnosen är inte lika solklart.
-Det finns ett tillstånd för hundar som nästan exakt överensstämmer med hur människor som diagnostiseras med PTSD känner sig, säger Nicholas Dodman, chef för djurbeteendeprogrammet vid Tufts-universitetet i Massachusetts i nordöstra USA.
Dodman säger också att vissa veterinärer inte vill använda begrepp som PTSD på djur då de anser att det är nedvärderande för människor som drabbats.
Jack Saul, psykolog vid Columbia-universitetet i New York, säger att diagnosen PTSD är utvecklad för människor och inte för hundar.
-Men med det sagt så menar jag inte att hundar inte kan traumatiseras. Det låter som att hunden påverkats av extrem stress och rädsla, säger Jack Saul och förklarar vidare.
-Det skapar en växling i djurets nervsystem precis som hos människor som drabbats av PTSD.
Johan Wicklén