Bombman hade tillverkat brevbomb

Uppdaterad
Publicerad

Den tjetjenske bombman som utlöste en explosion på en hotelltoalett i Köpenhamn förra veckan hade gjort en enkel brevbomb. Målet var sannolikt Jyllands-Posten.

Lors Dukajev ska bland annat ha skaffat sig hundratals små stålkulor som tillsammans med sprängämnet TATP utgjorde en brevbomb.

-Det är tal om en ganska liten brevbomb med sprängkraft som en handgranat, sade polisinspektören Svend Foldager och tillade att den kunde ”skada några människor”.

Men någonting gick snett och brevbomben exploderade i ansiktet på 24-årige Dukajev som tog sig blödande ut ur hotellet och senare spårades upp av polishundar i Örstedsparken. Dukajev greps men det skulle ta fyra dagar innan den danska polisen fick nys om vem han var – då genom en fotografelev som hittat mannens boxningstränare i Belgien.

Enligt Foldager är det ”väldigt troligt” att Jyllands-Posten var mål för brevbomben men han ville inte utveckla närmare varför polisen dragit den slutsatsen.

Flera frågetecken kvarstår och Foldager tvekar på frågan om han tror att gåtan någonsin kommer att lösas.

-Nej, det gör jag nog inte. Bara om han plötsligt väljer att ärligt berätta det hela. Men så är det ju med de flesta utredningar. Det är ytterst sällan vi får veta hela sanningen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.