Foto: TT

Borgmästare skjuten i krig mot knark

Uppdaterad
Publicerad

En borgmästare och nio livvakter är de senaste dödsoffren i en hårdför kampanj mot knark som bedrivs av Filippinernas president Rodrigo Duterte.

Samsuddin Dimaukom, borgmästare i Saudi Ampatuan i södra Filippinerna, fick sätta livet till i skottväxling med polisen på fredagen. Han har funnits på en lista över politiker, domare och poliser som anklagas för att ha kopplingar till knarkhantering. I hans bil hittade polisen efter skottväxlingen, förutom en mängd vapen, små påsar med misstänkt metamfetamin.

Dimaukoms fru, som är vice borgmästare, står också på Dutertes lista.

Kampanjen mot knarket har sedan presidenten tillträdde sista juni krävt 2.300 liv, varav 1.600 vid polisinsatser. Metoderna har kritiserats; dödsskotten betraktas som utomrättsliga avrättningar.

Nu heter det att en ny kampanj, Project Double Barrel Alpha, ska minska blodsutgjutelsen. I en färsk enkät säger 94 procent av de svarande att misstänkta bör gripas levande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.