Bart Somers utnämndes 2016 till årets borgmästare, av oberoende World Mayor Association, för sitt integrationsarbete. Foto: SVT

Borgmästarens råd till Sverige för att stoppa radikaliseringen

Uppdaterad
Publicerad

Från belgiska Mechelen har ingen rest till terrorrörelsen IS för att strida. För SVT:s Agenda berättar Bart Somers om receptet för att bryta segregation och stoppa radikalisering.

Belgien är det land där flest invånare per capita har anslutit sig till IS. Men från staden Mechelen har ingen rest till IS. Borgmästaren Bart Somers menar att receptet består av två ingredienser: Säkerhet och inkludering.

– Vi tänker ofta mer polis, mer underrättelsetjänst, starkare åtgärder. Vi behöver alla de där sakerna men att förebygga radikalisering kräver stöd från samhället. Så bygg ett samhälle som alla känner att de tillhör.

Vad har du för råd att ge till Sverige, som kämpar med ökande radikalisering?

– Att omvända någon som redan har radikaliserats kostar mycket pengar, tar lång tid och det är inte säkert att det lyckas. Vi måste förebygga och det kan man bara göra i ett tidigt skede. Vi behöver människor som kan se det och varna. Ju fler människor som är beredda att göra det desto starkare kommer nätverket att vara.

LÄS MER: Artificiell intelligens ska hjälpa till att hitta terrorister på nätet

Bart Somers nämner fyra exempel på Mechelens arbete mot mer inkludering.

1. Investeringar i utsatta områden. Bland annat för att locka tillbaka medelklassen. Satsning på polisen samt upprustning av parker och vägar.

2. Satsning på lokal skola. 400 medelklassfamiljer övertalades att sätta sina barn i lokala skolan istället för att skicka dem längre bort.

– Vi övertalade grupper av familjer på en gång och garanterade kvaliteten. Föräldrarna såg fördelarna, de kunde skicka sina barn till en skola som fanns i närheten och som avspeglar verkligheten.

3. Satsning på mångfald inom polisen.

– Inte bara för att bygga förtroende. Om vi har poliser som kan förstå språken och kulturerna i samhället så blir polisens position starkare när det gäller att få information.

4. Resor med unga muslimer till Cordoba, i Spanien.

– Vi lät dem se en annan form av islam, med kultur och vetenskap. De blev stolta men av en annan orsak än vad IS, salafister eller wahhabiter försöker sälja in.

Ständiga terrordåd i Europa och ökad radikalisering i Sverige. Hur ska våldsideologin motverkas och terroristerna stoppas? Experter och politiker i ett förlängt Agenda special. Se Agenda på söndag 21:10 i SVT2 eller på SVT Play.

Mechelen har 86.000 invånare.

2016 utnämndes borgmästaren Bart Somers till årets borgmästare, av oberoende World Mayor Association, för sitt integrationsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet