Meghan Markle och prins Harry Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Kondoleanser till brittiska kungafamiljen strömmar in

Uppdaterad
Publicerad

Kondoleanserna till den brittiska kungafamiljen strömmar in efter prins Philips bortgång från världsledare och från andra kungahus. Även prins William och hans hustru Catherine har kommenterat beskedet.

”Kungafamiljen delar sorgen med resten av världen”, skriver de på sina sociala medier.

Prins William och hans hustru Catherine, ”Kate”, skriver på sina sociala medier att prins Philip avled i stillhet under fredagsmorgonen.

”Det är med djup sorg som hennes majestät drottningen meddelat att hennes make, hans kungliga höghet prins Philip, hertig av Edinburgh har avlidit”, skriver hertigparet av Cambridge.

”Kungafamiljen delar sorgen med resten av världen”.

Prins Harry och Meghan minns prins Philip i ett pressmeddelande publicerat på parets hemsida:

”Tack för din långa trogna tjänst. Du kommer att vara väldigt saknad”.

Svenska kungen framför kondoleanser

Boris Johnson hyllade prinsens insatser vid en pressträff på Downing street. Han lyfte fram de många insatser prinsen gjort i tjänsten, bland annat engagemanget i miljöfrågor, men lyfte särskilt fram hans stöd till drottning Elizabeth.

– Vi minns prins Philip framför allt för hans trogna stöd till drottningen, säger premiärminister Boris Johnson.

Även Sveriges kung Carl Gustaf har gjort ett uttalande där han framför sina kondoleanser till den brittiska kungafamiljen och Storbritanniens folk.

”Drottningen och jag har med stor sorg mottagit beskedet om Hans Kunglig Höghet Hertigens av Edinburgh bortgång. Prins Philip har under många år varit en god vän till vår familj, en vänskap som vi har satt stort värde på”, skriver kung Carl Gustaf i uttalandet.

”Våra tankar går till drottningen”

Han framhåller också prinsens insatser:

”Hans insats för sitt land är ett föredöme för oss alla”.

Den norska kungafamiljen framför sina kondoleanser på sina sociala medier.

”Våra tankar går till drottning Elizabeth och den närmaste familjen vid prins Philips bortgång. Våra kondoleanser går också till det brittiska folket”, säger kung Harald i ett uttalande och meddelar att det ska flaggas på halv stång från slottets balkong idag och vid begravningen.

Uttalanden från världsledare

Ett urval av världsledare som skickar sina kondoleanser till det brittiska kungahuset efter prins Philips död. Foto: SVT

Den australiske premiärministern Scott Morrison hyllar insatserna för Australien, som tillhör det Samväldet.

”Han förkroppsligade en generation vi aldrig kommer att se igen”, skriver Scott Morrison i ett uttalande.

Narendra Modi, premiärminister i Storbritanniens forna koloni Indien, skriver på Twitter att hans tankar går till det brittiska folket och till kungafamiljen.

”Han hade en framstående karriär inom militären och var i frontlinjen i många samhällsinitiativ. Må hans själ vila i frid”, skriver Modi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi minns prins Philip framförallt för hans trogna stöd till drottningen, säger premiärminister Boris Johnson. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer