Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putins hot mot Boris Johnson: ”Med en missil skulle det bara ta en minut”. Foto: EBU

Boris Johnson: Putin hotade att bomba mig

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin hotade att han skulle avfyra en robot mot Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson. Det säger Johnson i en ny BBC-dokumentär.

Kreml har kommenterat uppgifterna och beskriver dem som ”lögn”.

Hotet ska ha uttalats i ett telefonsamtal mellan de två ledarna strax innan Vladimir Putin beordrade den ryska invasionen av Ukraina. Boris Johnson och andra västledare hade då besökt Kiev för att visa sitt stöd för Ukraina i ett försök att avvärja en rysk attack.

– Han typ hotade mig vid ett tillfälle och sade ”Boris, jag vill inte skada dig, men med en robot skulle det bara ta några minuter” eller något i den stilen, säger Boris Johnson i BBC-dokumentären, som sänds på måndagen och som skildrar den växande klyftan mellan den ryska ledaren och västvärlden åren innan invasionen av Ukraina.

Kriget i Ukraina

Tillbakavisas av Ryssland

Kreml tillbakavisar uppgifterna genom sin talesperson Dmitry Peskov, som beskriver det hela som ”en lögn”, rapporterar Reuters.

I dokumentären visas också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj när han reflekterar över sin motarbetade ambition att få gå med i försvarsalliansen Nato innan det ryska anfallskriget inleddes.

Dokument Utifrån: Putin och västvärlden sänds i februari

Del 1 söndag 12 feb kl  22.00 i SVT2

Del 2 söndag 19 feb kl 22.00 i SVT2

Del 3 söndag 26 feb kl 22.00 i SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet