Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Londonbor på en uteservering utanför en pub i London. Foto: EPA

Boris Johnson: Så ska England öppna upp steg för steg

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska regeringen planerar nu för lättnader i coronarestriktionerna. Först ut blir öppning av skolorna om två veckor, meddelar premiärminister Boris Johnson.

Boris Johnson presenterade i ett tal i underhuset på måndagseftermiddagen en tänkt tidtabell för hur England steg för steg ska kunna återgå till ett mer normalt läge efter ett år med flera nedstängningar.

I ett första steg kommer skolorna att öppna den 8 mars, och då kommer även utomhusaktiviteter efter skoltid att tillåtas för eleverna. För allmänheten kommer det från den 8 mars att bli tillåtet för personer från olika hushåll att träffas utomhus och umgås två och två, till exempel i parker.

Fler ska kunna träffas

Från och med den 29 mars kommer upp till sex personer eller två hushåll att tillåtas träffas utomhus, det gäller även i hemmaträdgårdar.

Från samma datum kommer också golfbanor, tennisbanor och andra sportanläggningar utomhus att öppna igen och organiserad idrott för vuxna och barn att dra i gång igen, meddelade Boris Johnson.

Uteserveringar tillåts

Kommande steg i öppningen handlar om att tillåta pubar och restauranger att servera gäster på uteserveringar, troligtvis från den 12 april om smittläget tillåter det.

I maj och juni väntar sedan fler steg i öppningen, bland annat att åter börja tillåta publik på sportevenemang.

I Storbritannien har över 17,5 miljoner människor fått den första dosen vaccin, men bara en bråkdel har hunnit få den andra sprutan. Det är de påbörjade vaccinationerna i kombination med att britterna följt de hårda restriktionerna som har lagt grunden till de kommande lättnaderna, enligt Boris Johnson.

Kallar planen försiktig

Planen för åter öppna England ska vara ”försiktig men oåterkallelig”, lovade han i ett nästan helt tomt underhus.

– Människor ska fortsätta att jobba hemifrån och undvika resor med kollektivtrafiken så mycket det går, sa Boris Johnson.

– Hotet från coronaviruset är fortfarande signifikant, konstaterade han.

8 mars: Skolor öppnar igen; två personer från olika hushåll får träffas utomhus.

29 mars: Sex personer från sex olika hushåll får träffas utomhus under ”Sexpersonsregeln”.

12 april: Uteserveringar får återöppna och socialisering utifrån ”sexpersonsregeln” tillåts; britter tillåts semestra inrikes; gym, museer och bibliotek får öppna.

17 maj: Restauranger får börja servering inomhus och personer får mötas under särskilda regler; sportevenemang som fotbollsmatcher får återigen ha publik på upp till 4000 besökare.

21 juni: Alla begränsningar på brittiska samhället släpps: klubbar, konserter och danstillställningar tillåts.

Källa: Brittiska regeringen/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer