Boris Johnsson: ”Från och med onsdag vill vi uppmuntra folk att gå ut”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien släpper inte på karantän – men förbereder för att öppna upp i flera steg.

Tidigare mantrat ”stay home” ändrar Boris Johnson nu till ”stay alert”.

– Tidigast i juli kan vi hoppas att öppna restauranger och caféer och liknande, sa premiärministern i ett tal under söndagskvällen.

– Från och med onsdag vill vi uppmuntra folk att gå ut. Du kan gå ut och sitta i solen i parken, du kan utöva sport – men med folk från ditt hushåll. Men du måste ändå se till att följa reglerna om social distansering, sa premiärminister Boris Johnsson i sitt tal.

En skala mellan 1-5 införs i Storbritannien där man kommer att meddela allmänheten kring vilken nivå som Storbritannien befinner sig på. Just nu befinner man sig på nivå 4. Nivå 5 är det allra högsta där vården riskerar att bli överbelastad Och om några veckor kan man eventuellt gå ned till nivå 3.

– Om vi ser utbrott kommer vi inte att tveka att dra i nödbromsen, sa premiärministern som också markerade att avsteg från reglerna kan få konsekvenser:

– Den som inte följer reglerna kommer att bli bötfälld.

”Storbritannien kommer att förändras”

Planen är alltså att landet öppnas upp i flera steg under två månaders tid.

Tre faser kommer att ha direkt påverkan på samhället. I fas 1 (vilket är nu) kan folk få lov att lämna sina hem, ha picknick och utöva sport, men bara med personer i sitt eget hushåll. Fas 2 innebär att skolor kan få lov att öppna. Fas 3 som antagligen blir i slutet av sommaren innebär att hotell och restauranger kan komma att öppna igen.

Under talet hyllade Boris Johnsson britterna för att ha undvikit en katastrof som han menar kunnat innebära en halv miljon döda.

– Vi kommer att komma tillbaka från det här. Storbritannien kommer att förändras, men till det bättre. Landet kommer bli starkare och mer generöst, säger Boris Johnson.

Den nationella nedstängningen ska gälla fram till 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.