Boris Nemtsov var förgrundsfigur för den ryska oppostionen och skarp kritiker av president Putin. Han sköts till döds i Moskva i fredags.

Boris Nemtsov skjuten till döds i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske Putinkritikern Boris Nemtsov har skjutits till döds i centrala Moskva. Oppositionsledaren dödades med fyra skott nära Kreml, två dagar innan han skulle leda en protestmarsch mot Putin och kriget i Ukraina.

Ryska myndigheter som utreder dödsfallet uppger att Nemtsov sköts på en bro strax söder om regeringshögkvarteren i Kreml. Ett vittne berättar att ”flera personer kom ut ur en bil” och sköt Nemtsov, rapporterar den ryska nyhetssajten Meduza. Ingen har gripits i samband med händelsen.

USA:s president Barack Obama fördömer vad han kallar ett ”brutalt” och ”grymt” mord. Dessförinnan hade ryske presidenten Vladimir Putin fördömt vad han också kallar mordet på Nemtsov. Presidentens talesperson säger att Putin misstänker att det kan vara en ”provokation” och att hans död ser ut som om det var ett beställningsjobb, skriver nyhetsbyrån Tass.

Kasparov kritisk

Garri Kasparov, före detta schackvärldsmästare och Putinkritiker, skriver på Twitter att ”Kreml som alltid skyller på oppositionen, CIA eller vad som helst”. Kasparov, som grundade oppositionsalliansen Solidaritet tillsammans med Nemtsov, skriver också att mönstret är tydligt: ”Motarbeta Putin och ditt liv är lite värt”.

Proteströrelsen som arrangerar den demonstration mot Putin som Nemtsov skulle ha lett, publicerade före hans död ett uttalande där de fördömde presidenten för Rysslands allt djupare ekonomiska kris och för landets inblandning i kriget i östra Ukraina.

Putin har förnekat all inblandning i kriget, liksom han innan Rysslands annektering av Ukrainas Krimregion förnekade inblandning där. Nemtsov var en av få som i Ryssland öppet brännmärkte annekteringen som olaglig.

Kritiserade OS i Sotji

Boris Nemtsov var biträdande premiärminister i den forne presidenten Boris Jeltsins regering. Senare blev han osams med Putin, som efterträdde Jeltsin, och hjälpte till att arrangera protester mot presidenten.

Nemtsov kritiserade även OS i Sotji 2014 och hävdade att stora summor hade stulits under planeringen och byggandet av de olympiska spelens anläggningar.

Efter Tjernobylkatastrofen 1986, i vad som är nuvarande Ukraina, organiserade Nemtsov en proteströrelse mot bygget av nya kärnkraftverk.

Boris Nemtsov, född i Sotji 1959 och död i Moskva i februari 2015, sågs som ett ungt ekonomiskt ”geni” när han 1991 utsågs till guvernör i miljonstaden Nizjnij Novgorod. Sex år senare blev han biträdande finansminister, men tvingades lämna regeringen redan efter drygt ett år, i efterdyningarna till den ryska ekonomiska krisen i augusti 1998.

Efter att ha grundat högeralliansen SPS satt han i parlamentet 1999-2003. Från 2008 har han varit en ledarna för oppositionsalliansen Solidaritet, tillsammans med förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov. Sedan 2010 är han också en av ledarna för Parnas (Partiet för folkets frihet).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet