En man röstar i staden Banja Luka, bosnierna ska välja tre presidenter till landets roterande presidentskap. Foto: Darko Vojinovic/AP

Bosniskt val under etniska spänningar

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Bosnien-Hercegovina, efter en valkampanj som präglats av politiska konflikter och växande oro medan de etniska spänningarna i landet ökar.

Det har snart gått tre årtionden sedan det stora Bosnienkriget och söndagens val är det nionde som hålls i den kompromissfyllda statsbildning som tog form genom fredsavtalet 1995.

Bosnierna ska välja tre presidenter till landets roterande presidentskap – en bosniak, en bosnienserb och en bosnienkroat – samt ett gemensamt parlament.

Det hålls också val i landets två självstyrande enheter: Bosniska federationen och Serbiska republiken.

Den bosnienserbiske presidenten Milorad Dodik har under valkampanjen höjt tonläget för en separation. Samtidigt har missnöje bland bosnienkroater nästan lett till att valet ställts in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.