Foto: TT

Bostonbombare får dödsdom

Uppdaterad
Publicerad

Just nu står Dzjochar Tsarnajev återigen inför rätta i USA – för att få den dödsdom som en enig jury enades om den 12 maj. Tsarnajev är den överlevande av två bröder som iscensatte terrordådet mot Boston Marathon 2013, som krävde tre människors liv.

När Tsarnajev fick ordet valde han att be om ursäkt till offren, deras anhöriga och överlevande. Han valde också att tacka sin advokat, liksom Allah.

Fler än 20 offer eller anhöriga får yttra sig i domstolen innan domaren meddelar utslaget.

Bomber vid Boston Marathon 2013

– Han valde hat. Han valde förstörelse. Han valde död, sade Bill Richard, som förlorade sin åttaårige son Martin i attentatet, när de berörda tagit plats i domstolen.

Efter ett omkring fem minuter långt framförande läste domaren upp den sedan tidigare fastställda dödsdomen.

I delstaten Massachusetts avskaffades dödsstraffet 1947, men det kan utdömas enligt federal amerikansk lag. I väntan på att straffet verkställs tros Tsarnajev bli placerad antingen i högsäkerhetsfängelset ADX Florence i Colorado eller i Terre Haute, Indiana, där federalt dödsdömda sitter i dödscell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet