Efter veckor av protester kliver Abdelaziz Bouteflika ned efter 20 år på presidentposten. Arkivbild. Foto: TT

Bouteflika: Förlåt för alllt

Uppdaterad
Publicerad

Konstitutionsrådet har informerat parlamentet om att presidentposten nu står till förfogande. Enligt konstitutionen blir det talmannen i det algeriska parlamentets övre kammare som tillfälligt tar över tills dess ett nytt val hålls. Lotten faller därmed på Abdelkader Bensalah.

I ett brev adresserat till det algeriska folket tackar Bouteflika för sig och skickar även med en ursäkt.

”Det är mänskligt att fela och jag vill be om ursäkt för alla oförrätter, i ord eller handling, mot er”, står det bland annat i det långa uttalandet, som publiceras i sin helhet av den statliga nyhetsbyrån APS.

Intern maktstrid

Efter veckor av protester kliver Abdelaziz Bouteflika ned efter 20 år på presidentposten. Bilder i statlig tv visar hur Bouteflika, sittandes i en rullstol, lämnar över vad som uppges vara hans entledigande från posten som landets president. Presidenten har endast gjort ett fåtal offentliga framträdanden sedan han 2013 drabbades av en stroke.

Samtidigt spekuleras det i att en maktkamp utspelar sig i det dolda. Arméchefen Ahmad Gaid Salah tog i helgen initiativ till att få Bouteflikaavsatt och hänvisade till presidentens sviktande hälsa. De finns även de som tror att Bouteflikas yngre bror, Said, har stort inflytande bakom kulisserna.

ilder i statlig tv visar hur Bouteflika, sittandes i en rullstol, lämnar över vad som uppges vara hans entledigande från posten som landets president. Foto: TT

Fortsatta protester

Stämningen på Algeriets gator rapporteras vara lugn efter avgångsbeskedet. Jublande människor samlades i centrala Alger för att fira presidentens avgång. Men avgången innebär inte nödvändigtvis att protesterna i landet kommer att upphöra.

– Bouteflikas avgång räcker inte. Vi vill ha total frihet och vi kommer att marschera så länge som det behövs, säger 44-årige Hamid Boumaza i Alger.

Demonstrationerna i Algeriet har pågått sedan den 10 februari då det meddelades att landets 82-årige president skulle ställa upp för omval, för en femte mandatperiod. Efter några veckor drogs kandidaturen tillbaka, men valet sköts samtidigt upp på obestämd framtid, vilket bara förstärkte protesterna.

– Vi vill ha en president som förstår vad vi vill. Vi vill bo här och inte flytta till Europa, säger Bouzid Abdoun.

Reaktioner på beskedet

FN:s generalsekretare António Guterres säger i ett uttalande att han hoppas på en fredlig och demokratisk övergångsperiod som speglar det algeriska folkets vilja.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att han är övertygad om att Algeriets demokratiska övergång kommer att fortsätta på samma fredliga sätt som de senaste veckorna. Demonstranter har tidigare kritiserat den forna kolonialmakten för att lägga sig i den algeriska politiken.

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika vann valet 1999 med militärens stöd och har suttit vid makten sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.