Bradley Manning vill leva som kvinna och kalla sig Chelsea. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bradley Manning vill vara kvinna

Publicerad

– Jag är Chelsea Manning. Jag är en kvinna, skriver Wikileaksläckan i sitt brev till NBC.

Denna artikel har ändrats sedan den publicerades, se mer nedan:

Den amerikanske soldaten Bradley Manning, som i onsdags dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks har dagen efter att domen förkunnades, meddelat i ett skriftligt uttalande att hon i fortsättningen vill kalla sig Chelsea i stället för Bradley. Uttalandet skedde i  NBC:s Today Show.

Mannings advokat David Coombs var närvarande när uttalandet lästes upp. I samband med beskedet sa advokaten att han tror att Manning blir benådad. Coombs intention är att i nästa vecka skriva till president Barack Obama om benådning eller omvandling av straffet.

”Hoppas att alla vill stödja mig”

Under rättegången har Bradley Mannings könsidentitet diskuterats flitigt. Mannings försvarare har tagit upp att tvivlen kring könsidentiten och psykiska problem kan vara en bidragande orsak till att Manning läckt dokument till Wikileaks.

–  Jag är Chelsea Manning. Jag är en kvinna, skriver Wikileaksläckan i sitt brev till NBC.

– Jag önskar komma i gång med hormonbehandlingar så fort som möjligt och hoppas att alla vill stödja mig i detta, säger Manning i uttalandet och uttrycker också en önskan om ett könsbyte.

SVT ska respektera rätten att definiera sig själv

Efter att SVT publicerade ovanstående text blev det en mängd reaktioner i sociala medier. Diskussionerna handlade främst om huruvida Manning nu ska omnämnas som han eller hon. SVT har nu diskuterat och fattat beslut om att den omtalade personen själv får bestämma hur den ska omnämnas. Var och en har sin fulla rätt att få definiera sig själv.

– SVT respekterar individens rätt att själv få definiera sig som man eller kvinna. SVT kommer därför fortsättningsvis att använda namnet Chelsea Manning, säger Mikael Hvinlund ansvarig utgivare vid SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer