Bradley Mannings inför rätta

Publicerad

I dag inleds rättegången mot den 23-årige Bradley Manning som misstänks för att ha läckt hundratusentals hemlig dokument till internetsajten, Wikileaks. Läckorna ska ha skett under den tid då Bradley Manning tjänstgjorde som underrättelseanalytiker för den amerikanska armén i Irak.

I juni 2010 anhölls Bradley Manning efter att en hackare, som han haft kontakt med på internet, angivit honom till militären. Då hade han tjänstgjort i Irak i mindre än ett år. Han ska ha laddat ned hemliga militära dokument som redogjorde för USA:s krig i Irak och Afghanistan. Dokumenten lades på en cd-skiva med musik av Lady Gaga.

Bland de dokument som ska ha läckts finns bland annat den film där en Apachehelikopter skjuter mot en grupp civila i Bagdad, i attacken dödades bland annat en av nyhetsbyrån Reuters fotografer och hans chaufför. Filmen blev världskänd och gjorde att Wikileaks och Julian Assange blev en maktfaktor att räkna med.

Krigsrätt
Rättegången är en så kallad ”Pre-hearing”, något som inte finns i det svenska rättssystemet. Dessutom är det här inte en civilrättslig rättegång utan Bradley Manning ställs inför krigsrätt. Enligt den amerikanska krigsrätten kan han dömas till döden eller livstids fängelse.

Bradley Mannings anhängare har kritiserat president Obama och den amerikanska staten för det sätt Manning har blivit behandlad. Han har sedan han anhölls hållits inlåst i en isoleringscell, naken och bland annat hindrats från att sova. Wikileaks och Julian Assange har kritiserats för att inte stötta sin källa mer samtidigt som hans anhängare samlar in pengar till hans försvar.

Hur det går för Bradley Manning återstår att se, i amerikansk krigsrätt kan rättegången dra ut på tiden.

Regina Svedberg Ågren
regina.svedberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer