Ett växande motstånd kring vaccinering får allt fler länder att lagstifta till obligatoriskt tvång. Foto: Eric Risberg/AP/TT

Bråk kring påtvingad mässlingsvaccinationer i några länder

Uppdaterad
Publicerad

Vaccination mot mässling är obligatoriskt i nio länder i Europa och rekommenderas i övriga 22, enligt en rapport från 2018. En vanlig åtgärd mot föräldrar som vägrar låta sitt barn vaccineras är nekad skolplats och besöksförbud på sjukhus.

Här är några exempel på kontroverser i samband med vaccinationer i andra länder på senare tid.

Italien

Italien beslutade 2017 att införa krav på att föräldrar som vill skriva in sina barn i kommunala skolor måste uppvisa dokumentation på att barnet var vaccinerat mot en rad sjukdomar, bland annat mässling. 2018 sköt Italiens nuvarande regering upp kravet på vaccinationsintyg för att gå i skolan. 2019 gick tidsfristen ut och lagkravet trädde i kraft igen.

New York, USA

Efter att mässlingsfall ökat dramatiskt i USA:s största stad New York utfärdade borgmästaren Bill de Blasio i april 2019 en direkt order till alla föräldrar att vaccinera sina barn. Några föräldrar överklagade begäran med anledning av att den stred mot New Yorks lagar. Överklagan avslogs av en domare med anledning av det akuta läget.

Tjeckien

Vaccination mot mässling är obligatoriskt för barn som föds och bor i Tjeckien. Staten står för vaccinationskostnaderna och barn som inte vaccineras får inte skrivas in i skolan. I ett fall år 2016 dömdes föräldrar som vägrat delta i statens vaccinationsprogram till böter.

Frankrike

På grund av en växande skara skeptiker mot vaccinationer införde Frankrike 2018 obligatorisk vaccination mot 11 sjukdomar, inklusive mässling. Föräldrar som ignorerar i lagtvånget blir ålagda besöksförbud till både allmänna och privata vårdcentraler och skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.