Bränderna har sargat Gironderegionens berömda tallskog. Foto: Caroline Blumberg/EPA/TT

Brandens framfart i södra Frankrike har tyglats

Uppdaterad
Publicerad

Brandförsvaret i Sydfrankrike har fått stopp på spridningen av en av de omfattande bränderna som rasar i landet, rapporterar Le Monde. En del av de 10 000 invånare som flytt får nu återvända hem.

– Branden är dock fortfarande aktiv på västkusten, varnar regionschefen Fabienne Buccio.

Sedan en månad härjar två omfattande bränder i de populära semesterområdena vid Atlantkusten.

På fredag fick brandförsvaret stopp på den ena eldsvådans framfart. Den utvecklingen och att ett fåtal invånare nu får komma hem igen ingjuter försiktigt hopp om att krisen ska avta.

Internationell assistans

Regionschefen berättar att brandmännen har fått förstärkning av polska, österrikiska, tyska och rumänska kollegor. Flera länder inklusive Sverige bidrar med flygplan för att vattenbomba de utsatta områdena.

Den 36-åriga grekiska piloten Anastasis Sariouglou säger att han aldrig tidigare sett en sådan våldsam skogsbrand.

– Vi vet att vi är till er hjälp, mina vänner, vilket glädjer oss, säger han till den franska dagstidningen Le Monde.

Även Polynesien – en av Frankrikes tidigare kolonier – har kommit till undsättning. I fredags eftermiddag twittrade den franska presidenten Emmanuel Macron:

”De kommer från andra sidan världen för att stötta sina kollegor. Vi tackar för de polynesiska brandmännens solidaritet”, skrev han och la till ”Mauruuru!” – tack på tahitiska.

Fler länder i Europa drabbade

Frankrike är bara ett land i Europa som drabbats av bränder denna sommar. Mer än tusen personer har avlidit i samband med värmeböljorna i Spanien och Portugal.

En skogsbrand vid bergskedjan Serra de Estrela i Portugal har slukat 10 000 hektar skog. 

Samtidigt har Storbritannien utlyst torka i flera delar av landet under fredagen. Bland annat har Yorkshire infört ett bevattningsförbud – för första gången på 27 år. Landet har upplevt sin torraste juli sedan 1935. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer