Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Bränder i Kalifornien utom kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma skogsbänder i Kalifornien hotar tiotusentals hem. Myndigheterna har nu infört undantagstillstånd.  

Kraftiga vindar parat med en värmebölja försvårar släckningsarbetet av den brand som rasar i San Bernardino, omkring 10 mil öster om Los Angeles. Enligt amerikanska medier rasar branden på en yta motsvarande omkring 10.000 hektar och bekämpas av tio flygplan, 15 helikoptrar och 1.700 brandmän.  

– Det brinner av med snabb takt och branden liknar inget vi har sett tidigare, säger Mark Hartwig, brandchef i San Bernardino till ABC News. 

Brinnande tornados

Branden, som kallas Blue Cut efter efter den bergsklyfta där den startade, har rasat sedan i tisdags, har redan bränt igenom över 14.000 hektar – vilket motsvarar branden i Västmanland sommaren 2014. Den är ännu inte under kontroll och undantagstillstånd har utlysts kring San Bernardino och i hela södra Kalifornien hotas över 34.000 hem att slukas av lågorna. 

Något som förvärrar situationen är så kallade eldtornados, alltså virvelvindar, bestående av lågor eller aska, som orsakas av en brand. 

En eldtornado uppstår när intensivt stigande värme från en brand möter turbulenta vindförhållanden och tvingar den mötande luften att flytta på sig. Vissa varar bara ett kort ögonblick eftersom värmen och luftflödet som skapat den sedan ventileras bort. Andra kan färdas en bra bit och orsaka stor förödelse.

”Osäkerheten är det värsta”

Många människor har redan evakuerats och de måste förbereda sig på dåliga nyheter, enligt  Mark Hartwig. 

– Det kommer att finnas en hel del familjer som kommer att komma hem till ingenting, säger han på en presskonferens. 

En av dem som fått lämna sina hem är Shawn Brady, som för tillfället visats på ett härbärge för evakuerade. En granne berättade för honom att många hus på deras gata eldhärjats.  

– Jag försöker vara optimist, men osäkerheten är det värsta, säger Brady.  

Endast fyra procent av Blue Cut branden bedöms vara under kontroll och räddningstjänsten har grävt diken för att hindra framfarten.  

Samtidigt rasar en annan brand i Lower Lake norr om San Fransisco. Den branden har lett till att 286 hus brunnit ner. Delar av Kalifornien har sedan fem år tillbaka drabbats av svår torka, vilket gjort marken torr som fnöske. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer