Bränder i Obidos, Portugal. Foto: Armando Franca/TT

Dödstalet stiger efter bränder i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Minst 27 människor har omkommit i omfattade skogsbränder i Portugal, uppger civilförsvaret för den statliga nyhetsbyrån Lusa. Flera av bränderna, som förvärras av hög temperatur och kraftiga vindar, har anlagts, enligt myndigheterna.

Dödsoffren har krävts i städerna Coimbra, Castelo Branco och i Viseu i centrala Portugal samt i Aveiro i den norra delen av landet. Antalet döda väntas stiga.

Även 51 personer har skadats i bränderna och ett obekräftat antal personer saknas.

Portugals regering har utlyst ett nödtillstånd i samtliga regioner norr om floden Tagus, ett område som utgör ungefär halva delen av den kontinentala delen av landet.

Orkanen Ophelia som dragit in mot Europas västkust och har närmat sig de brittiska öarna bidrar till kraftiga vindar som förvärrar bränderna.

Över 6.000 brandmän jobbar med att släcka bränderna som startade i nordöstra Portugal och i delar av Spanien under helgen.

I spanska Galicien har tre personer bekräftats döda i samband med bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.